Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Έκκληση Ομπάμα προς G20 για ενότητα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αρνείται την ύπαρξη διάστασης απόψεων μεταξύ των ηγετών του κόσμου σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

«Η πιο επείγουσα αποστολή όλων μας είναι να απευθύνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας απέναντι στην κρίση», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στη μαζική διοχέτευση κεφαλαίων στην παγκόσμια οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης - ως προς την οποία είναι αντίθετες η Γαλλία και η Γερμανία - και τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Τα μέσα ενημέρωσης έχουν την τάση να το προσεγγίζουν ως 'ή το ένα ή το άλλο'. Εχω επανειλημμένως πει ότι χρειάζεται μια προσέγγιση 'και το ένα και το άλλο'. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανάκαμψης και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οφείλουμε να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που έχουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε και παράλληλα οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της επανάληψης αυτού του είδους του εκτροχιασμού», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν έχει την πρόθεση να δεσμευθεί για τη χορήγηση περισσοτέρων δημοσίων πόρων στη γερμανική οικονομία, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι είναι σύμφωνος με την ίδια και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την ανάγκη υιοθέτησης της διπλής προσέγγισης.

«Ως προς την ανάκαμψη, θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις χώρες της Ομάδας των 20 για να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να προωθηθεί το εμπόριο και η ανάπτυξη», λέει.

«Σε όλες τις χώρες διακρίνεται μια ανησυχία ως προς τα αναγκαία μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και το γεγονός ότι πολλά από τα μέτρα αυτά είναι πολύ δαπανηρά. Οι φορολογούμενοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για μεγάλες δαπάνες, κυρίως όταν πιστεύουν ότι τμήμα αυτών των χρημάτων δεν δαπανάται για τους ίδιους, αλλά για άλλους που θεωρείται ότι φέρουν μέρος της ευθύνης για την κρίση», συνεχίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εάν οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι αυτό γίνεται μονόπλευρα, ότι διοχετεύουμε όλο και περισσότερα χρήματα σε φορείς χωρίς να αποκομίζουν κανένα όφελος εκτός της αποφυγής της καταστροφής, είναι σε αυτήν την περίπτωση πιο δύσκολο να υποστηρίξουν μια νέα επέμβαση...Υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία στις περισσότερες χώρες που υιοθέτησαν σημαντικά μέτρα ανάκαμψης, ώστε να περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα».

Στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Financial Times, επαναδιατυπώνεται η δέσμευση των χωρών να αποφύγουν τα μέτρα προστατευτισμού, αλλά υπάρχει αοριστία ως προς μια παγκόσμια στρατηγική για τη δημοσιονομική ανάκαμψη.

Στο κείμενο αναφέρεται απλώς ότι τα μέτρα ανάκαμψης που έχουν ήδη ληφθεί από τις χώρες θα δώσουν το έναυσμα για μια ανάπτυξη άνω του 2% και προβλέπεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το τέλος του 2010.