Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η πρόεδρος Μπατσελέ και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν καλούν τους συναδέλφους τους να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ κάλεσαν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να ενεργήσουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τρόπο ώστε να ξεπεραστεί η παγκόσμια κρίση.

Ο Μπράουν και η Μπατσελέ είχαν συνομιλίες πριν από μία συνάντηση κεντροαριστερών ηγετών στο χιλιανό παραλιακό θέρετρο Βίνια ντελ Μαρ, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής (χθες) και κατά τη διάρκειά της θα διεξαχθούν δημόσιες συζητήσεις για το ρόλο των κρατών στην οικονομική κρίση και θα αναζητηθούν λύσεις για την προστασία των φτωχών και του περιβάλλοντος.

"Ένα από τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμψει η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας είναι πως πρέπει να απορρίψουμε τις προστατευτικές τάσεις", είπε ο Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου με την Μπατσελέ στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

"Θα παρακολουθούμε εκείνες τις χώρες και θα κατονομάσουμε και θα ντροπιάσουμε αν χρειαστεί τις χώρες που δεν ακολουθούν πρακτικές ελεύθερου εμπορίου και θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου με επιπλέον πόρους", πρόσθεσε.

Μιλώντας σε ένα σεμινάριο καθώς ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής των Προοδευτικών Ηγετών, ο Μπράουν είπε πως οι αγορές δεν λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον και πως είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν βαθιές τομές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι και να ξαναφτιάξουμε τους θεσμούς μας. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος", είπε ο Μπράουν. "Χρειαζόμαστε ένα νέο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

"Εάν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που επιστρατεύονται προκειμένου να ξεπεραστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση χρησιμοποιηθούν με σοφό και δημιουργικό τρόπο, μπορούμε σήμερα να ανταποκριθούμε διεθνώς προκειμένου να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για χιλιάδες [ανθρώπους]", είπε η Μπατσελέ στο σεμινάριο, προσθέτοντας πως θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του περιβαλλοντικού κινδύνου και της φτώχειας.

Στη συνάντηση στη Χιλή παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπάρε Βάσκες.