Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Σβήνουν τα φουγάρα των εργοστασίων…

Σε νέες στρατιές ανέργων στην χώρα μας, μετά τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις του τελευταίου διμήνου του 2008, παραπέμπει η μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία ξεπέρασε το 10% τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν δε κλάδοι της μεταποιητικής βιομηχανίας μας, οι οποίοι βιώνουν με δραματικό τρόπο την κρίση.

Η βιομηχανία ξύλου, η κλωστοϋφαντουργία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα μέταλλα αλλά και τα μη μεταλλικά ορυκτά σημειώνουν πτώση δραστηριότητας που ξεπερνά το 20% και φτάνει έως και το 44%!

Ειδικά στον χώρο της παραγωγής ξύλου και φελλού, τα νούμερα της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το ένα στα δύο εργοστάσια δεν δούλεψε…

Μια πρώτη γεύση από την δραματική εξέλιξη είχαμε πάρει με τα στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος, όπου τον Γενάρη η ζήτηση στη βιομηχανία ήταν κατά 23% χαμηλότερη σε ετήσια βάση.

Τουλάχιστον οι καταναλωτές έχουν να προσδοκούν – ή μήπως όχι, με βάση τα όσα χαρακτηρίζουν την αγορά μας;- σε μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετς. Όχι γιατί έτσι ειπώθηκε στην προ ημερών συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των αλυσίδων, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η εξέλιξη του δείκτη τιμών παραγωγού.

Σε σχέση με τον περσινό Φλεβάρη, ο δείκτης σημείωσε τον προηγούμενο μήνα μείωση 5,8%, έναντι αυξήσεων 11,0% και 1,3% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2008 προς 2007 και 2007 προς 2006.

Μικρή μείωση σημείωσε ο δείκτης και σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά τα πράγματα στο καλάθι της νοικοκυράς είναι διαφορετικά.
Όπως συνήθως συμβαίνει, άλλωστε, και με τα πρατήρια καυσίμων…