Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

20 αυτονομιστές ισλαμιστές μαχητές κι 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε περιοχή του νότου, στις Φιλιππίνες, που επισκεπτόταν η πρόεδρος Αρόγι

Είκοσι Μουσουλμάνοι αυτονομιστές μαχητές κι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στις νότιες Φιλιππίνες χθες, ενώ στην περιοχή πραγματοποιούσε επίσκεψη η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Περίπου 60 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) επιτέθηκαν σε περίπολο του στρατού την Πέμπτη κοντά στην πόλη Μαμασαπάνο, στη νήσο Μιντανάο, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πρωτεύουσα της επαρχίας, όπου ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη της προέδρου, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Πόνσε.

Η Αρόγιο έκανε κανονικά την επίσκεψη, ωστόσο οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν και 20 αντάρτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Την ίδια ημέρα, σκοτώθηκαν 7 στρατιώτες. "Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται", πρόσθεσε ο Πόνσε, διευκρινίζοντας ότι άλλοι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή.

Η Αρόγιο γνώριζε ότι εξελίσσονταν μάχες στην διάρκεια της επίσκεψής της στην επαρχία Μαγκιντανάο, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος που συμμετείχε στην επιτροπή υποδοχής. "Η πρόεδρος φάνηκε να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλειά της, αλλά τέλος πάντων οι μάχες σημειώθηκαν μακριά", είπε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του MILF Έιντ Καμπάλου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις, ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στο στρατό, κατηγορώντας τον ότι επιτέθηκε σε οικισμό όπου ζουν μέλη των οικογενειών αυτονομιστών μαχητών. Δεν έκανε καμιά αναφορά σε απώλειες.

Ο συνταγματάρχης Μάρλου Σαλασάρ, επικεφαλής της ταξιαρχίας που έχει εμπλακεί στις μάχες, δήλωσε ότι οι ισλαμιστές συνέχιζαν να βάλλουν με όλμους εναντίον θέσεων του στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο. Οι δυνάμεις του στρατού καταδίωκαν τους αντάρτες που χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και διέφυγαν, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Πόνσε.

Σύμφωνα με το στρατό των επιθέσεων ηγείται ο Αμέριλ Ουμπρακάτο, ηγετικό στέλεχος του MILF και καταζητούμενος μετά τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον χριστιανικών πόλεων και χωριών στο Μιντανάο το 2008, οι οποίες στοίχισαν δεκάδες ζωές κι εκτόπισαν 600.000 πολίτες.

Οι περυσινές συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική την ειρηνευτική συμφωνία κυβέρνησης-MILF που θα σηματοδοτούσε τη λήξη της εμφύλιας σύρραξης στο νότο --που διαρκεί τέσσερις δεκαετίες-- δίνοντας μεγαλύτερη αυτονομία στους μουσουλμάνους στην περιοχή.