Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Κατηγορεί την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία

Την ελληνική αστυνομία κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων και καλεί την κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα για τα «συστηματικά προβλήματα» που παρουσιάζονται. Η οργάνωση θεωρεί ότι σε απάντηση για τις ταραχές του Δεκεμβρίου που στοίχησαν και τη ζωή του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ξεκίνησαν στην Ελλάδα σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται ότι μετά τον Ιανουάριο 2009 έχουν γίνει πολλές καταγγελίες παραβίασης δικαιωμάτων από την ελληνική αστυνομία, τις οποίες η οργάνωση έθεσε υπόψη του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι καταγγελίες είναι σχετικές με αυθαίρετες συλλήψεις και κακομεταχείρηση ειρηνικών διαδηλωτών, ανάμεσά τους ανήλικοι, στους οποίους δεν δόθηκε το δικαίωμα επικοινωνίας με δικηγόρους.

Χαρακτηριστικά η οργάνωση αναφέρει και τη σύλληψη δικηγόρων στη διάρκεια διαδήλωσης στην οδό Ασκληπιού (9 Ιανουαρίου), όπως και την κακομεταχείρηση ηλικιωμένης γυναίκας που την έσερναν οι αστυνομικοί στο πεζοδρόμιο.

Τέλος η έκθεση αναφέρεται στο ιδιαίτερα χαμηλό ηθικό των ανδρών της αστυνομίας και στις κακές αμοιβές τους, στην ανεπαρκή εκπαίδευση και στις απειλές που δέχονται για τη ζωή τους από τρομοκρατικές ομάδες.

Πάντως ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα εκτιμούν ότι η ελληνική αστυνομία έχει επιδείξει ανεκτικότητα σε σχέση με τις αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρά το γεγονός ότι η κριτική που υφίσταται για τις τακτικές της είναι αρκετές φορές δικαιολογημένη.