Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ρωσία-ΗΠΑ: Επιβεβλημένη η αποκατάσταση των σχέσεων

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2009
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να συνεργαστούν στα σημαντικά παγκόσμια θέματα, τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post.

Ο Μεντβέντεβ επισημαίνει πως ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανεχτούν οι σχέσεις τους να χαρακτηρίζονται από «αδιαφορία και φθορά».

Οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν την περασμένη χρονιά σε αδιέξοδο λόγω των διαφωνιών για τα σχέδια της Ουάσινγκτον να εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό της σύστημα στην Κεντρική Ευρώπη και στην Γεωργία.

Οι ΗΠΑ βλέπουν με καχυποψία τις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν και η Μόσχα είναι αντίθετη με την πρόθεση της Ουάσινγκτον να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία.

«Πιστεύω ότι αν παραμερίσουμε τα εμπόδια για χάρη των αρμονικών μας σχέσεων αυτό θα είναι προς όφελος των χωρών μας - ειδικά να παραμερίσουμε τα «τοξικά ομόλογα» ώστε ο προϋπολογισμός να μην είναι αρνητικός», λέει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεντβέντεφ θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο στη σύνοδο της G20 και δηλώνει έτοιμος από την πρώτη τους συνάντηση να κάνει ένα βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεών τους.

«Αρχικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την αρνητική μας κληρονομιά είναι να διασφαλίσουμε την ισότητα και το κοινό συμφέρον», επισημαίνει.

Ο Μεντβέντεβ απαριθμεί αρκετούς τομείς πιθανής συνεργασίας, όπως το Αφγανιστάν. Επισημαίνει πως συμφωνεί με τον Ομπάμα ότι ο αφοπλισμός είναι η πρώτη προτεραιότητα και υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας να υπάρξουν διεθνείς κανόνες, αλλά και πειθαρχία στο οικονομικό σύστημα.

«Ο κόσμος περιμένει από την Ρωσία και τις ΗΠΑ να κάνουν δραστήρια βήματα για να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και καλής θέλησης στην διεθνή πολιτική σκηνή και όχι να δείξουν ότι δεν αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και παραμένουν αδρανείς. Πρέπει να ικανοποιήσουμε αυτές τις προσδοκίες», καταλήγει ο πρόεδρος Μεντβένετβ.