Παρασκευή 3 Απριλίου 2009
Ο ανακριτής στριμώχνει Παυλίδη για το τεσσάρι στο Ψυχικό
Ο ανακριτής βρήκε γκρίζες ζώνες στον τρόπο απόκτησης του διαμερίσματος των 133,5 τ.μ. από την κόρη του πρώην υπουργού Αιγαίου.
Σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες- που παραπέμπουν στο κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση- του πρώην υπουργού Αιγαίου προσέκρουσε ο ανακριτής Απόστολος Ζαβιτσάνος, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία για τον «γαλάζιο εκβιασμό» στη Βουλή.
Το «μελανότερο σημείο» που οδήγησε το δικαστικό λειτουργό στην απόφαση να στείλει τον φάκελο στο Κοινοβούλιο ήταν οι «γκρίζες ζώνες» σχετικά με τον τρόπο απόκτησης ενός οροφοδιαμερίσματος 133,5 τετραγωνικώνμέτρων της κόρης του Αρ. Παυλίδη, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, το οποίο- κατά την κρίση του ανακριτή- συνδέεται άμεσα με τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη της εταιρείας Saos Φώτη Μανούση.
Ο 20ός τακτικός ανακριτής αποτιμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός για το κρίσιμο θέμα της απόκτησης του επίμαχου ακινήτου και επιστρατεύοντας τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, με την αναφορά του προς τον πρόεδρο της Βουλής «δένει» τον πρώην υπουργό. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις για την πιθανή τέλεση κακουργηματικής μάλιστα πράξης εκ μέρους πρώην υπουργού πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή που θα αποφασίσει για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που ουσιαστικά είναι ο «προθάλαμος» του Ειδικού Δικαστηρίου.
Για κακούργημα
Τα στοιχεία είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν για τον πρώην υπουργό Αιγαίου «ενδεχόμενη σε βάρος του κατηγορία ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, τελεσθείσα από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης και τελεί την πράξη κατ΄ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄ εξακολούθηση (κακούργημα), που ενδεχομένως φέρεται ότι τελέστηκε από αυτόν, ως μέλος της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα από 3-11-2006 μέχρι 8-1-2007 σε βάρος της περιουσίας του πολιτικώς ενάγοντος Φώτη Μανούση», αναφέρεται στο διά ταύτα της 23σέλιδης αναφοράς του ανακριτή κ. Ζαβιτσάνου προς τον πρόεδρο της Βουλής, όπου διαβιβάζεται η δικογραφία.
Όπως προκύπτει από την αναφορά του ο ανακριτής κάθε άλλο παρά πειστικές θεωρεί τις εξηγήσεις που παρείχε ο κ. Παυλίδης για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την αγοράτου οροφοδιαμερίσματος της κόρης του, αν και ο πρώην υπουργός από την αρχή έχει δηλώσει ότι αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο.
Από την αναφορά του ανακριτή προκύπτει ότι οι αποδείξεις που προσκόμισε ο πρώην υπουργός στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης από την τακτική δικαιοσύνη δεν κατάφεραν να καλύψουν το κενό των 100.000 ευρώ, που φέρεται να έχει άμεση σχέση με την καταβολή του ίδιου ποσού, που όπως έχει καταγγείλει ο Φ. Μανούσης έδωσε σε μετρητά στον διευθυντή του γραφείου του κ. Παυλίδη, Παναγιώτη Ζαχαρίου, ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί για την εκβίαση και είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Χειρόγραφη απόδειξη
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντί άλλων στοιχείων που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού περί «άτοκου δανείου» από τον αδελφό του προς την κόρη του για την απόκτηση του σπιτιού της, ο κ. Παυλίδης προσκόμισε μία χειρόγραφη απόδειξή της που βεβαιώνει ότι το περιβόητο έμβασμα από τον θείο στο εξωτερικό εισέπραξε μέσω του κ. Ανδρέα Βαρδουλάκη, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου.
ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ προς τη Βουλή πρόκειται να πάρει σύντομα και η υπόθεση του διαγωνισμού του Δεκέμβριο του 2005 από το υπουργείο Αιγαίου για τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου, που βρίσκεται τώρα στον ανακριτή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ανακριτής κ. Λάζαρος Βαλσαμής- μετά και τις χτεσινές εξελίξεις στην υπόθεση Μανούση- θεωρείται βέβαιο ότι θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή για να ερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες του βουλευτή και πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.
Για την υπόθεση αυτή έχουν γίνει καταγγελίες από τον δήμαρχο Τήλου κ. Αναστάσιο Αλιφέρη και τον εφοπλιστή κ. Γιώργο Σπανό, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξαν «μεθοδεύσεις» από τον κ. Παυλίδη και με «φωτογραφική προκήρυξη» που υπέγραψε ο ίδιος, ώστε να δοθούν οι γραμμές σε συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία μάλιστα κατά την περίοδο διενέργειας του διαγωνισμού δεν διέθετε το απαραίτητο πλοίο.
Επιστολή στον Καραμανλή
Μάλιστα, ο κ. Αλιφέρης στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε ότι στον διαγωνισμό που είχε γίνει, τη γραμμή ΚωςΝίσυρος- Τήλος- Ρόδος και Ρόδος- Καστελλόριζο με επιστροφή, ο κ. Παυλίδης την ανέθεσε στο πλοίο «Πρωτεύς», το οποίο αγοράστηκε από την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης (ΑΝΕΣ) αφού προηγουμένως είχε εξασφαλιστεί η επιδότηση των εν λόγω δρομολογίων από το υπουργείο Αιγαίου. Επίσης, ο δήμαρχος Τήλου κατέθεσε στον ανακριτή έγγραφο που είχε απευθύνει τον Ιανουάριο του 2006 στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στο οποίο- μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «από τις επιδοτήσεις και μόνο η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει το συγκεκριμένο πλοίο».
Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι τρία μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία εις βάρος του Δημοσίου. Μέχρι τώρα οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κληθεί για να απολογηθούν.
«Έκαναν άριστα τη δουλειά τους»
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή κ. Βαλσαμή κατέθεσε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της αθωότητας των τριών υπαλλήλων και υποστήριξε ότι «έκαναν άριστα τη δουλειά τους και σε καμιά περίπτωση δεν ζημίωσαν το Δημόσιο». Επίσης, υποστήριξε ότι από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τον διαγωνισμό, το Δημόσιο είχε κέρδος 450.000 ευρώ. Η κατάθεση του κ. Παυλίδη διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες και σε δηλώσεις που έκανε αργότερα αναφέρθηκε και στο θέμα της αρχικής επιστροφής του φακέλου από τον Άρειο Πάγο όπου είχε κοινοποιηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γιώργο Οικονόμου για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν παρακάλεσα τον Άρειο Πάγο να γυρίσει πίσω τον φάκελο στη Ρόδο».
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Δάνειο με χειρόγραφη απόδειξη του θείου από την Αφρική
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ανάκριση προέκυψε ότι η θυγατέρα του πρώην υπουργού Αιγαίου μετά τις 3-11-2006, στις 8-1-2007, κατέθεσε σε ατομικό της, τηρούμενο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λογαριασμό χρηματικό ποσό 100.000 ευρώ για ισόποση μερική προεξόφληση, του ληφθέντος εκ μέρους της από 14-7-2006 εικοσαετούς διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικού δανείου συνολικού ποσού 130.000 ευρώ. Το δάνειο φέρεται να είχε επίσης, ληφθεί προς μερική εξόφληση, κατά ποσό 100.000 ευρώ του από 19-7-2005 άτοκου χρηματικού δανείου της, συνολικού ποσού 225.000 ευρώ, διά του Ανδρέα Βαρδουλάκη (σ.σ.: Είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου) από τον εκ πατρός θείο της, Αναστάσιο Παυλίδη επιχειρηματία, κάτοικο Νοτίου Αφρικής με το οποίο φέρεται ότι εξόφλησε αυτή ολοσχερώς στις 22-7-2005 το συνολικό συμβατικό τίμημα αγοράς από αυτήν ακινήτου σε πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό, εμβαδού 133,5 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 155.426,04
ευρώ, καθόσον ο δανειστής θείος της στις 24-11-2006 δεν δέχθηκε την προς αυτόν προσφερθείσα επιστροφή από την ανιψιά του των 100.000 ευρώ σε μερική εξόφληση του ατόκου χρηματικού δανείου συνολικού ποσού 225.000 ευρώ (σ.σ.: Η απόδειξη για το δάνειο του θείου από την Αφρική που προσκόμισε στον ανακριτή ο πρώην υπουργός είναι χειρόγραφη και όχι αντίγραφο του επίμαχου εμβάσματος). Έτσι, η θυγατέρα του πρώην υπουργού επέστρεψε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στις 8-1-2007, το ποσό των 100.000 ευρώ για να μειώσει τη βαρύνουσα αυτήν μηνιαία τοκοχρεολυτική χρηματική δόση αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Επειδή όμως, βάσει των διδαγμάτων της κοινής πείρας και λογικής, της καλής πίστης και των επικρατούντων στη χώρα συναλλακτικών ηθών επί αγοραπωλησιών ακινήτων, που είναι πασίδηλα και για την κύρια ανάκριση, φρονούμε ότι το πράγματι καταβληθέν εκ μέρους της κόρης του κ. Παυλίδη συνολικό ποσό του συμβατικού τιμήματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου της, αντικειμενικής αξίας 155.426,04 ευρώ, εν όψει της θέσης, της έκτασης και της ηλικίας του διαμερίσματος ως μέγεθος της εμπορικής του υπεραξίας, σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το για φορολογικούς λόγους μέγεθος της αντικειμενικής του (φορολογικής) αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο κτήσης του ακινήτου, ανήλθε δε τουλάχιστον σε ποσό όχι κατώτερο των (133,5 επί 2.500)
333.750 ευρώ προς κάλυψη του οποίου χρειάστηκε τόσο το δάνειο των 225.000 ευρώ από τον θείο της όσο και το ποσό του στεγαστικού δανείου των 130.000 ευρώ που έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν υπολογιστεί δε ότι μετά την αγορά προέβη και σε εσωτερική του ανακαίνιση».
ΕΙΠΕ
ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ
εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της εταιρείας Saos:
«Ο κατηγορούμενος (σ.σ.: αναφέρεται στον διευθυντή του γραφείου του Αρ. Παυλίδη, Π. Ζαχαρίου) μού είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξασφαλιστούν εκείνος και ο πρώην υπουργός για τα γεράματά τους. Ήθελε να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός τα αυξημένα έξοδα αγοράς ακινήτου της θυγατέρας του και να εξοφλήσει ο Π. Ζαχαρίου παλαιά του χρέη».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ Π. ΖΑΧΑΡΙΟΥ
«Αναπόδεικτες τρεις καταθέσεις 40.000 ευρώ»
«Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ μετά τις 3-11-2006 κατέθεσε σε τραπεζικό του λογαριασμό, στις 7-11-2006, 10.000 ευρώ, στις 8-11-2006, 15.000 ευρώ, σε άλλη τράπεζα κατέθεσε στις 7-11-2006 ποσό 15.000 ευρώ, συνολικά δε ποσό 40.000 ευρώ, εντός μόλις δύο ημερών. Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι τα χρήματα που κατέθεσε προέρχονται από είσπραξη αμοιβών πελατών του ως πολιτικού μηχανικού κρίνεται απορριπτέος και αναπόδεικτος, καθ΄ όσον κάτι τέτοιο δεν προέκυψε βάσιμα κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης».
ΕΙΠΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
κατηγορούμενος, πρώην διευθυντής του γραφείου του Αρ. Παυλίδη:
«Ο Μανούσης ήξερε πολύ καλά τον Παυλίδη από την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν με πλησίασε για να προσεγγίσει τον υπουργό. Είχα δει τις ταμπέλες στα γραφεία του Μανούση ότι ο χώρος παρακολουθείται. Είναι δυνατόν να πηγαίνω να παίρνω χρήματα; Αυτό που φαίνεται ότι βάζω στην τσέπη μου είναι ένας φάκελος με δυο έγγραφα για τα στοιχεία ενός πλοίου... Είναι ψέματα όσα λέει ο Μανούσης για το σπίτι της κόρης του Παυλίδη. Όλα είναι ψέματα για να με εμπλέξει και να εκβιάσει τον Παυλίδη».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΟΥ ΤΡΙΟΜΜΑΤΗ
«Απορριπτέος ισχυρισμός για κατάθεση 5.000 ευρώ»
«Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ του ότι επέστρεψε από τα 7.500 ευρώ, τα 5.000 ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό της Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, προϊσταμένης του Ταμείου στην εταιρεία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση κρίνεται απορριπτέος. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, δεν υπήρξε ποτέ τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου και Τσαμπίκου Τριομμάτη, κατά την οποία να έλαβε γνώση του τραπεζικού της λογαριασμού. Περαιτέρω, ο πολιτικώς ενάγων Φ. Μανούσης ισχυρίζεται ότι η κατάθεση των 5.000 ευρώ από τον Τσαμπίκο Τριομμάτη στον προσωπικό λογαριασμό της Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου αφορά μερική ισόποση εξόφληση, μείζονος χρηματικής οφειλής προς τον Φ. Μανούση, από τον κεντρικό ναυτικό πράκτορα στα Δωδεκάνησα, του πλοίου «Θεσσαλονίκη», συμφερόντων Μανούση. Ο Φ. Μανούσης προσέλαβε τον συγκεκριμένο ως κεντρικό ναυτικό πράκτορα στα Δωδεκάνησα του εν λόγω πλοίου καθ΄ υπόδειξη του πρώην υπουργού Αιγαίου και του κατηγορούμενου διευθυντή του γραφείου του, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεκπεραίωση αιτημάτων των ψηφοφόρων, εν γένει δε κομματικών υποστηρικτών του τελευταίου».
Ο ανακριτής αποτιμά σε 333.750 ευρώ το διαμέρισμα που δηλώθηκε 155.426,04
Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ Απ. Ζαβιτσάνος στην αναφορά του δεν αφήνει ασχολίαστο ούτε το ύψος του δηλωθέντος τιμήματος αγοράς του ακινήτου, που εμφανίζεται να έχει κοστολογηθεί σε 155.426,04 ευρώ, αλλά ο ίδιος το αποτιμά σε τουλάχιστον 333.750 ευρώ επισημαίνοντας ότι «το μέγεθος της εμπορικής του υπεραξίας σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει για φορολογικούς λόγους το μέγεθος της αντικειμενικής του αξίας».
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο πληρεξούσιος δικηγόρος του εφοπλιστή Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «πρόκειται για ηθική του δικαίωση. Ελπίζουμε οι βουλευτές να κρίνουν την υπόθεση με γνώμονα το να θωρακιστεί η δημοκρατία από ανάξιες πολιτικές συμπεριφορές και όχι με βάση το κομματικό συμφέρον. Ο ανακριτής δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού και γι΄ αυτό έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή». Αναπόδεικτους θεωρεί ο ανακριτής και τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου Π. Ζαχαρίου σε σχέση με τα χρήματα- περίπου 40.000 ευρώ- που φέρεται να καταθέτει σε λογαριασμούς του αμέσως μετά τις 3-11-2006, που θεωρείται ως χρόνος τέλεσης της αξιόποινης πράξης της εκβίασης που του «χρεώνεται».
Τέλος, όπως προκύπτει από την ίδια αναφορά, ο δικαστής δεν πείθεται ούτε από τις εξηγήσεις που έδωσε έτερος κομματάρχης της Ν.Δ., ο κ. Τσαμπίκος Τριομμάτης, σχετικά με τα 7.500
ευρώ που- κατά τις καταγγελίες Μανούση- κατέθεσε σε λογαριασμό του έπειτα από σχετικές υποδείξεις.
Ο Φ. Μανούσης μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση του ανακριτή δήλωσε: «Η εταιρεία μου και εγώ καθημερινά βιώνουμε τις συνέπειες της απόφασής μου να καταγγείλω την πολιτική σήψη. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός ύστερα και από την τελευταία εξέλιξη να συμβάλει ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση».
Σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες- που παραπέμπουν στο κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση- του πρώην υπουργού Αιγαίου προσέκρουσε ο ανακριτής Απόστολος Ζαβιτσάνος, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία για τον «γαλάζιο εκβιασμό» στη Βουλή.
Το «μελανότερο σημείο» που οδήγησε το δικαστικό λειτουργό στην απόφαση να στείλει τον φάκελο στο Κοινοβούλιο ήταν οι «γκρίζες ζώνες» σχετικά με τον τρόπο απόκτησης ενός οροφοδιαμερίσματος 133,5 τετραγωνικώνμέτρων της κόρης του Αρ. Παυλίδη, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, το οποίο- κατά την κρίση του ανακριτή- συνδέεται άμεσα με τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη της εταιρείας Saos Φώτη Μανούση.
Ο 20ός τακτικός ανακριτής αποτιμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός για το κρίσιμο θέμα της απόκτησης του επίμαχου ακινήτου και επιστρατεύοντας τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, με την αναφορά του προς τον πρόεδρο της Βουλής «δένει» τον πρώην υπουργό. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις για την πιθανή τέλεση κακουργηματικής μάλιστα πράξης εκ μέρους πρώην υπουργού πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή που θα αποφασίσει για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που ουσιαστικά είναι ο «προθάλαμος» του Ειδικού Δικαστηρίου.
Για κακούργημα
Τα στοιχεία είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν για τον πρώην υπουργό Αιγαίου «ενδεχόμενη σε βάρος του κατηγορία ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, τελεσθείσα από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης και τελεί την πράξη κατ΄ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄ εξακολούθηση (κακούργημα), που ενδεχομένως φέρεται ότι τελέστηκε από αυτόν, ως μέλος της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα από 3-11-2006 μέχρι 8-1-2007 σε βάρος της περιουσίας του πολιτικώς ενάγοντος Φώτη Μανούση», αναφέρεται στο διά ταύτα της 23σέλιδης αναφοράς του ανακριτή κ. Ζαβιτσάνου προς τον πρόεδρο της Βουλής, όπου διαβιβάζεται η δικογραφία.
Όπως προκύπτει από την αναφορά του ο ανακριτής κάθε άλλο παρά πειστικές θεωρεί τις εξηγήσεις που παρείχε ο κ. Παυλίδης για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την αγοράτου οροφοδιαμερίσματος της κόρης του, αν και ο πρώην υπουργός από την αρχή έχει δηλώσει ότι αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο.
Από την αναφορά του ανακριτή προκύπτει ότι οι αποδείξεις που προσκόμισε ο πρώην υπουργός στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης από την τακτική δικαιοσύνη δεν κατάφεραν να καλύψουν το κενό των 100.000 ευρώ, που φέρεται να έχει άμεση σχέση με την καταβολή του ίδιου ποσού, που όπως έχει καταγγείλει ο Φ. Μανούσης έδωσε σε μετρητά στον διευθυντή του γραφείου του κ. Παυλίδη, Παναγιώτη Ζαχαρίου, ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί για την εκβίαση και είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Χειρόγραφη απόδειξη
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντί άλλων στοιχείων που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού περί «άτοκου δανείου» από τον αδελφό του προς την κόρη του για την απόκτηση του σπιτιού της, ο κ. Παυλίδης προσκόμισε μία χειρόγραφη απόδειξή της που βεβαιώνει ότι το περιβόητο έμβασμα από τον θείο στο εξωτερικό εισέπραξε μέσω του κ. Ανδρέα Βαρδουλάκη, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου.
ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ προς τη Βουλή πρόκειται να πάρει σύντομα και η υπόθεση του διαγωνισμού του Δεκέμβριο του 2005 από το υπουργείο Αιγαίου για τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου, που βρίσκεται τώρα στον ανακριτή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ανακριτής κ. Λάζαρος Βαλσαμής- μετά και τις χτεσινές εξελίξεις στην υπόθεση Μανούση- θεωρείται βέβαιο ότι θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή για να ερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες του βουλευτή και πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.
Για την υπόθεση αυτή έχουν γίνει καταγγελίες από τον δήμαρχο Τήλου κ. Αναστάσιο Αλιφέρη και τον εφοπλιστή κ. Γιώργο Σπανό, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξαν «μεθοδεύσεις» από τον κ. Παυλίδη και με «φωτογραφική προκήρυξη» που υπέγραψε ο ίδιος, ώστε να δοθούν οι γραμμές σε συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία μάλιστα κατά την περίοδο διενέργειας του διαγωνισμού δεν διέθετε το απαραίτητο πλοίο.
Επιστολή στον Καραμανλή
Μάλιστα, ο κ. Αλιφέρης στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε ότι στον διαγωνισμό που είχε γίνει, τη γραμμή ΚωςΝίσυρος- Τήλος- Ρόδος και Ρόδος- Καστελλόριζο με επιστροφή, ο κ. Παυλίδης την ανέθεσε στο πλοίο «Πρωτεύς», το οποίο αγοράστηκε από την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης (ΑΝΕΣ) αφού προηγουμένως είχε εξασφαλιστεί η επιδότηση των εν λόγω δρομολογίων από το υπουργείο Αιγαίου. Επίσης, ο δήμαρχος Τήλου κατέθεσε στον ανακριτή έγγραφο που είχε απευθύνει τον Ιανουάριο του 2006 στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στο οποίο- μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «από τις επιδοτήσεις και μόνο η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει το συγκεκριμένο πλοίο».
Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι τρία μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία εις βάρος του Δημοσίου. Μέχρι τώρα οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κληθεί για να απολογηθούν.
«Έκαναν άριστα τη δουλειά τους»
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή κ. Βαλσαμή κατέθεσε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της αθωότητας των τριών υπαλλήλων και υποστήριξε ότι «έκαναν άριστα τη δουλειά τους και σε καμιά περίπτωση δεν ζημίωσαν το Δημόσιο». Επίσης, υποστήριξε ότι από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τον διαγωνισμό, το Δημόσιο είχε κέρδος 450.000 ευρώ. Η κατάθεση του κ. Παυλίδη διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες και σε δηλώσεις που έκανε αργότερα αναφέρθηκε και στο θέμα της αρχικής επιστροφής του φακέλου από τον Άρειο Πάγο όπου είχε κοινοποιηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γιώργο Οικονόμου για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν παρακάλεσα τον Άρειο Πάγο να γυρίσει πίσω τον φάκελο στη Ρόδο».
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Δάνειο με χειρόγραφη απόδειξη του θείου από την Αφρική
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ανάκριση προέκυψε ότι η θυγατέρα του πρώην υπουργού Αιγαίου μετά τις 3-11-2006, στις 8-1-2007, κατέθεσε σε ατομικό της, τηρούμενο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λογαριασμό χρηματικό ποσό 100.000 ευρώ για ισόποση μερική προεξόφληση, του ληφθέντος εκ μέρους της από 14-7-2006 εικοσαετούς διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικού δανείου συνολικού ποσού 130.000 ευρώ. Το δάνειο φέρεται να είχε επίσης, ληφθεί προς μερική εξόφληση, κατά ποσό 100.000 ευρώ του από 19-7-2005 άτοκου χρηματικού δανείου της, συνολικού ποσού 225.000 ευρώ, διά του Ανδρέα Βαρδουλάκη (σ.σ.: Είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου) από τον εκ πατρός θείο της, Αναστάσιο Παυλίδη επιχειρηματία, κάτοικο Νοτίου Αφρικής με το οποίο φέρεται ότι εξόφλησε αυτή ολοσχερώς στις 22-7-2005 το συνολικό συμβατικό τίμημα αγοράς από αυτήν ακινήτου σε πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό, εμβαδού 133,5 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 155.426,04
ευρώ, καθόσον ο δανειστής θείος της στις 24-11-2006 δεν δέχθηκε την προς αυτόν προσφερθείσα επιστροφή από την ανιψιά του των 100.000 ευρώ σε μερική εξόφληση του ατόκου χρηματικού δανείου συνολικού ποσού 225.000 ευρώ (σ.σ.: Η απόδειξη για το δάνειο του θείου από την Αφρική που προσκόμισε στον ανακριτή ο πρώην υπουργός είναι χειρόγραφη και όχι αντίγραφο του επίμαχου εμβάσματος). Έτσι, η θυγατέρα του πρώην υπουργού επέστρεψε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στις 8-1-2007, το ποσό των 100.000 ευρώ για να μειώσει τη βαρύνουσα αυτήν μηνιαία τοκοχρεολυτική χρηματική δόση αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Επειδή όμως, βάσει των διδαγμάτων της κοινής πείρας και λογικής, της καλής πίστης και των επικρατούντων στη χώρα συναλλακτικών ηθών επί αγοραπωλησιών ακινήτων, που είναι πασίδηλα και για την κύρια ανάκριση, φρονούμε ότι το πράγματι καταβληθέν εκ μέρους της κόρης του κ. Παυλίδη συνολικό ποσό του συμβατικού τιμήματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου της, αντικειμενικής αξίας 155.426,04 ευρώ, εν όψει της θέσης, της έκτασης και της ηλικίας του διαμερίσματος ως μέγεθος της εμπορικής του υπεραξίας, σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το για φορολογικούς λόγους μέγεθος της αντικειμενικής του (φορολογικής) αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο κτήσης του ακινήτου, ανήλθε δε τουλάχιστον σε ποσό όχι κατώτερο των (133,5 επί 2.500)
333.750 ευρώ προς κάλυψη του οποίου χρειάστηκε τόσο το δάνειο των 225.000 ευρώ από τον θείο της όσο και το ποσό του στεγαστικού δανείου των 130.000 ευρώ που έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν υπολογιστεί δε ότι μετά την αγορά προέβη και σε εσωτερική του ανακαίνιση».
ΕΙΠΕ
ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ
εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της εταιρείας Saos:
«Ο κατηγορούμενος (σ.σ.: αναφέρεται στον διευθυντή του γραφείου του Αρ. Παυλίδη, Π. Ζαχαρίου) μού είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξασφαλιστούν εκείνος και ο πρώην υπουργός για τα γεράματά τους. Ήθελε να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός τα αυξημένα έξοδα αγοράς ακινήτου της θυγατέρας του και να εξοφλήσει ο Π. Ζαχαρίου παλαιά του χρέη».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ Π. ΖΑΧΑΡΙΟΥ
«Αναπόδεικτες τρεις καταθέσεις 40.000 ευρώ»
«Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ μετά τις 3-11-2006 κατέθεσε σε τραπεζικό του λογαριασμό, στις 7-11-2006, 10.000 ευρώ, στις 8-11-2006, 15.000 ευρώ, σε άλλη τράπεζα κατέθεσε στις 7-11-2006 ποσό 15.000 ευρώ, συνολικά δε ποσό 40.000 ευρώ, εντός μόλις δύο ημερών. Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι τα χρήματα που κατέθεσε προέρχονται από είσπραξη αμοιβών πελατών του ως πολιτικού μηχανικού κρίνεται απορριπτέος και αναπόδεικτος, καθ΄ όσον κάτι τέτοιο δεν προέκυψε βάσιμα κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης».
ΕΙΠΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
κατηγορούμενος, πρώην διευθυντής του γραφείου του Αρ. Παυλίδη:
«Ο Μανούσης ήξερε πολύ καλά τον Παυλίδη από την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν με πλησίασε για να προσεγγίσει τον υπουργό. Είχα δει τις ταμπέλες στα γραφεία του Μανούση ότι ο χώρος παρακολουθείται. Είναι δυνατόν να πηγαίνω να παίρνω χρήματα; Αυτό που φαίνεται ότι βάζω στην τσέπη μου είναι ένας φάκελος με δυο έγγραφα για τα στοιχεία ενός πλοίου... Είναι ψέματα όσα λέει ο Μανούσης για το σπίτι της κόρης του Παυλίδη. Όλα είναι ψέματα για να με εμπλέξει και να εκβιάσει τον Παυλίδη».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΟΥ ΤΡΙΟΜΜΑΤΗ
«Απορριπτέος ισχυρισμός για κατάθεση 5.000 ευρώ»
«Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ του ότι επέστρεψε από τα 7.500 ευρώ, τα 5.000 ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό της Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, προϊσταμένης του Ταμείου στην εταιρεία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση κρίνεται απορριπτέος. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, δεν υπήρξε ποτέ τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου και Τσαμπίκου Τριομμάτη, κατά την οποία να έλαβε γνώση του τραπεζικού της λογαριασμού. Περαιτέρω, ο πολιτικώς ενάγων Φ. Μανούσης ισχυρίζεται ότι η κατάθεση των 5.000 ευρώ από τον Τσαμπίκο Τριομμάτη στον προσωπικό λογαριασμό της Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου αφορά μερική ισόποση εξόφληση, μείζονος χρηματικής οφειλής προς τον Φ. Μανούση, από τον κεντρικό ναυτικό πράκτορα στα Δωδεκάνησα, του πλοίου «Θεσσαλονίκη», συμφερόντων Μανούση. Ο Φ. Μανούσης προσέλαβε τον συγκεκριμένο ως κεντρικό ναυτικό πράκτορα στα Δωδεκάνησα του εν λόγω πλοίου καθ΄ υπόδειξη του πρώην υπουργού Αιγαίου και του κατηγορούμενου διευθυντή του γραφείου του, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεκπεραίωση αιτημάτων των ψηφοφόρων, εν γένει δε κομματικών υποστηρικτών του τελευταίου».
Ο ανακριτής αποτιμά σε 333.750 ευρώ το διαμέρισμα που δηλώθηκε 155.426,04
Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ Απ. Ζαβιτσάνος στην αναφορά του δεν αφήνει ασχολίαστο ούτε το ύψος του δηλωθέντος τιμήματος αγοράς του ακινήτου, που εμφανίζεται να έχει κοστολογηθεί σε 155.426,04 ευρώ, αλλά ο ίδιος το αποτιμά σε τουλάχιστον 333.750 ευρώ επισημαίνοντας ότι «το μέγεθος της εμπορικής του υπεραξίας σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει για φορολογικούς λόγους το μέγεθος της αντικειμενικής του αξίας».
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο πληρεξούσιος δικηγόρος του εφοπλιστή Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «πρόκειται για ηθική του δικαίωση. Ελπίζουμε οι βουλευτές να κρίνουν την υπόθεση με γνώμονα το να θωρακιστεί η δημοκρατία από ανάξιες πολιτικές συμπεριφορές και όχι με βάση το κομματικό συμφέρον. Ο ανακριτής δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού και γι΄ αυτό έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή». Αναπόδεικτους θεωρεί ο ανακριτής και τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου Π. Ζαχαρίου σε σχέση με τα χρήματα- περίπου 40.000 ευρώ- που φέρεται να καταθέτει σε λογαριασμούς του αμέσως μετά τις 3-11-2006, που θεωρείται ως χρόνος τέλεσης της αξιόποινης πράξης της εκβίασης που του «χρεώνεται».
Τέλος, όπως προκύπτει από την ίδια αναφορά, ο δικαστής δεν πείθεται ούτε από τις εξηγήσεις που έδωσε έτερος κομματάρχης της Ν.Δ., ο κ. Τσαμπίκος Τριομμάτης, σχετικά με τα 7.500
ευρώ που- κατά τις καταγγελίες Μανούση- κατέθεσε σε λογαριασμό του έπειτα από σχετικές υποδείξεις.
Ο Φ. Μανούσης μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση του ανακριτή δήλωσε: «Η εταιρεία μου και εγώ καθημερινά βιώνουμε τις συνέπειες της απόφασής μου να καταγγείλω την πολιτική σήψη. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός ύστερα και από την τελευταία εξέλιξη να συμβάλει ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση».