Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Φραστικά πυρά ανταλλάσσουν ΝΑΤΟ - Ρωσία

Οξύνεται και πάλι το κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ με αφορμή αφενός την αποπομπή δύο Ρώσων διπλωματών από την έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες και αφετέρου τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση του ΝΑΤΟ να προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της Γεωργίας. Το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ από τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος για τον έλεγχο των συνόρων της Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας, περιοχές που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία.

Η αποπομπή των δύο μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο ΝΑΤΟ είναι μία προκλητική ενέργεια που δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση, υπογράμμισε με νόημα ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντιμίτρι Ρογκόζιν και σημείωσε ότι «η ρωσική απάντηση στις απελάσεις αυτές θα είναι σκληρή και αποφασιστική». Τόνισε επίσης ότι οι απελάσεις αποτελούν προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την επιχειρούμενη βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγο νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «χονδροειδή πρόκληση» την απόφαση του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια στη Γεωργία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε συμφωνίες με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία βάσει των οποίων η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ντε φάκτο συνόρων των δυο αυτών περιοχών που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η ρητορική της Ρωσίας για το θέμα των γυμνασίων στη Γεωργία, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η υπογραφή των συμφωνιών με τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία αντιβαίνει την ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη αμέσως μετά το τέλος της σύγκρουσης Ρωσίας - Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο: «Παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες της 12ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου τις οποίες διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Την ανησυχία της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε σήμερα και η Γαλλία με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ. Η συμφωνία της Ρωσίας με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, σημείωσε, είναι ανησυχητική, διότι δεν εντάσσεται στο πνεύμα του κατευνασμού, μία στιγμή μάλιστα κατά την οποία εντός του Μαΐου προγραμματίζεται νέα φάση διεθνών συνομιλιών για το θέμα αυτό στη Γενεύη.