Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ρωσία: Συμφωνία με Νότια Οσετία και Αμπχαζία

Συμφωνία με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βάσει της οποίας η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ντε φάκτο συνόρων των δύο αυτών περιοχών που έχουν αποσχισθεία από τη Γεωργία.

Ο Μεντβέντεφ υπέγραψε τη σχετική συμφωνία σε τελετή στο Κρεμλίνο με τους ηγέτες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, τις οποίες αναγνώρισε η Ρωσία ως ανεξάρτητα κράτη ύστερα από πόλεμο με τη Γεωργία.

«Για την ασφάλειά της, αλλά και για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Νότια Οσετία θα εμπιστευθεί στη Μόσχα την ασφάλεια των συνόρων της πριν αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις για το σκοπό αυτόν», αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας που υπεγράφη στο Κρεμλίνο.

Ανάλογη συμφωνία με τη Ρωσία υπέγραψε και η Αμπχαζία. Οι συμφωνίες αυτές έχουν πενταετή ισχύ.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος «μεγάλη πρόκληση» τις στρατιωτικές ασκήσεις που προβλέπεται να πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ στη Γεωργία.

«Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στη Γεωργία, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να μάς πείσουν για το αντίθετο, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Δεν πρέπει να διεξαχθούν γυμνάσια εκεί όπου έγινε πόλεμος», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία ζητεί τη ματαίωση των ασκήσεων αυτών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν από τις 6 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου όχι μακριά από την Τιφλίδα.