Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Καθαρές, ασφαλείς αλλά βαρετές οι δημοφιλέστερες πόλεις

Η Βιέννη ψηφίστηκε ως η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την έρευνα Worldwide Quality of Living Survey που διεξάγεται σε ετήσιο επίπεδο για την ανάδειξη των δημοφιλέστερων πόλεων του πλανήτη.

Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται η Ζυρίχη και η Γενεύη, ενώ το Όκλαντ και το Βανκούβερ ισοψηφούν στην τέταρτη θέση.

Κοινό γνώρισμα των πόλεων αυτών είναι –άδικα ίσως– η πλήξη, ενώ οι πόλεις που διαθέτουν πιο συναρπαστικό ή ρομαντικό προφίλ, όπως η Νέα Υόρκη και η Ρώμη, βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις.

Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει, όμως, κανείς σε μία έρευνα που παρουσιάζει τις Βρυξέλλες (14η) υψηλότερα από το Παρίσι (33η) και το Βανκούβερ (4η) 55 θέσεις πάνω από το Λος Άντζελες; Είναι πράγματι η Βιέννη –η πόλη των βαλς, των καφέ του και του Φρόιντ– η πόλη με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης στον κόσμο;

Η Βιέννη, παρότι δεν είναι μικρή πόλη (έχει 1.800.000 κατοίκους) δεν διαθέτει μετρό. Έχει χτιστεί με τις προδιαγραφές μιας αυτοκρατορικής πόλης για 6.000.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα να χαρίζει στους κατοίκους της μια ανεπανάληπτη αίσθηση ευρυχωρίας. Είναι μια ιδιαιτέρα καθαρή και πράσινη πόλη με άφθονα τρεχούμενα νερά.

Βιέννη

+ Καθαρή, πράσινη και ασφαλής πόλη. Συνώνυμη της μουσικής, του θεάτρου, της τέχνης, της ιστορίας, των καφέ και των τραμ

– Γεμάτη κακότροπες ηλικιωμένες με γούνες και θλιβερά φαντάσματα του αντισημιτικού παρελθόντος της.

Zυρίχη

+ Εξαιρετικές δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες και εστιατόρια. Υπέροχα κτήρια καθώς και βουνά και λίμνες με εύκολη πρόσβαση.

– Μίζεροι, βαρετοί χειμώνες, υψηλό κόστος ζωής, συντηρητικός και στενόμυαλος ο γηραιότερος πληθυσμός της χώρας.

Γενεύη

+ Εξαιρετικές δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες και εστιατόρια. Ευκαιρίες για κολύμπι και ιστιοπλοΐα στο κέντρο της πόλης.

– Οδυνηρά βαρετή πόλη που κατοικείται από απόμακρους γραφειοκράτες και εκκεντρικούς νέους.

Βανκούβερ

+ Η πιο πράσινη πόλη της Βόρειας Αμερικής. Δυνατότητες για θαλάσσια σπορ στα δυτικά –σκι, ορειβασία και πεζοπορία στα ανατολικά.

– Βαρετή η πολιτιστική ζωή της πόλης. Βρίσκεται σε πολύ απομακρυσμένη θέση.

Οκλαντ

+ Η πιο πολυεθνική και φιλική πόλη της Νέας Ζηλανδίας.

– Ανεπαρκής υποδομές και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Βρίσκεται σε πολύ απομακρυσμένη θέση.