Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

«Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ»

Έτοιμη να μειώσει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα αλλά και να υιοθετήσει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της ύφεσης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δηλώσεις των μελών της, Νουτ Βέλινκ και Γκι Καντέν.

Το δ.σ. της ΕΚΤ θα μειώσει πιθανότατα το βασικό της επιτόκιο κατά ένα «συγκρατημένο» ποσοστό στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου και θα εφαρμόσει «μη συμβατικά μέτρα», δήλωσε ο Καντέν σε δημοσιογράφους στις 25 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Βέλινκ τόνισε σε συνέντευξή του, την ίδια μέρα, ότι η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή εξετάζει «μια σειρά επιλογών», συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για ένα διάστημα, μετά τη μείωση του επόμενου μήνα.

Οι δηλώσεις των δύο μελών της ΕΚΤ αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα, αν η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ξένων ομολόγων της και θα αγοράσει στοιχεία ενεργητικού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22μελές συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται διχασμένο όσον αφορά στο πόσο επιθετικές θα πρέπει να είναι οι πολιτικές της, τη στιγμή που το επιτόκιο βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 1,25%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιό της κάτω του 1%, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Κύπριου Αθανάσιου Ορφανίδη, έχουν ταχθεί υπέρ των επιθετικότερων περικοπών και των αγορών ενεργητικού.