Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο «Άρτεμις»

Με τις θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που σκανάρουν τους επιβάτες με «ύποπτα» συμπτώματα, την κατάσταση επιφυλακής όλων των υγειονομικών αρχών της χώρας, με βασικό άξονα το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το νοσοκομείο Αναφοράς της γρίπης των χοίρων, το Σισμανόγλειο, (το οποίο συνεπικουρείται τώρα από το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη) και την εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών συνεχίζεται η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν επερχόμενης πανδημίας.

Η μέχρι στιγμής εφαρμογή του σχεδίου, τα ανακλαστικά των αρμόδιων αρχών αλλά και η ανταπόκριση του κοινού επιτρέπουν στους υπεύθυνους να παραμένουν σε επιφυλακή μεν, καθησυχαστικοί δε. «Η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως ακριβώς ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Γιάννης Πιερουτσάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που φαίνεται να μην ελέγχεται, είναι ο… πανικός των Ελλήνων που σπεύδουν στα φαρμακεία αγοράζοντας ή παραγγέλνοντας αντιικά φάρμακα με δική τους πρωτοβουλία θεωρώντας ότι έτσι εξασφαλίζουν προληπτική προστασία.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οδήγησε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να εκδώσει οδηγίες για την ορθή συνταγογράφηση: «Εφιστάται η προσοχή στη συνταγογράφηση αυστηρά εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων και μόνοσε περιστατικά που εμπίπτουν στις ιατρικές περιπτώσεις. Τονίζεται ότι, η συνταγογράφηση των ανωτέρω φαρμάκων επιτρέπεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Η χορήγησή τους χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση αντιιικών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν ανίσχυρα απέναντι στη γρίπη των χοίρων, να μην έχουν δηλαδή κανένα αποτέλεσμα και αντιθέτως να κάνουν τα στελέχη του ιού τύπου Α της γρίπης των χοίρων φαρμακοανθεκτικά.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση ύποπτων περιστατικών

Περισσότερες από 160 κλήσεις από πολίτες έχει δεχθεί το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από την περασμένη Κυριακή οπότε ξεκίνησε και επί ελληνικού εδάφους η επαγρύπνηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για την νέα λοιμώδη απειλή που ενέσκηψε από το Μεξικό, τη γρίπη των χοίρων. Στην πλειονότητά τους σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για διερευνητικά τηλεφωνήματα ανθρώπων που ζητούν διευκρινίσεις και πληροφορίες σχετικά με το επίμαχο ζήτημα των ημερών.

Παράλληλα, εντατικοποιήθηκε η διαδικασία ιχνηλάτησης από τους αρμόδιους, δηλαδή ο εντοπισμός Ελλήνων που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στις προσβεβλημένες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 120 Έλληνες που είχαν ταξιδέψει σε χώρες όπου εντοπίζονται κρούσματα της γρίπης των χοίρων και οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για όλα τα ενδεχόμενα, έχουν λάβει δηλαδή τις ακριβείς οδηγίες για την περίπτωση που εκδηλώσουν ύποπτα συμπτώματα.

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς συνεχίζεται ο έλεγχος ατόμων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω διερεύνησης. Συνολικά, έχουν προσέλθει στο Σισμανόγλειο 14 άτομα τα οποία ωστόσο όπως σημειώνουν ιατρικές πηγές του νοσοκομείου δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Επειδή όμως είχαν ταξιδέψει ή διέλθει από χώρες «μολυσμένες» με τον ιό Η1Ν1 ζήτησαν να υποβληθούν στον εργαστηριακό έλεγχο –περιλαμβάνει τη λήψη και την εξέταση φαρυγγικού επιχρίσματος. Όλες οι αναλύσεις των δειγμάτων από το Ινστιτούτο Παστέρ ήταν αρνητικές.

Μέτρα θωράκισης έναντι της «νέας γρίπης»

«Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο εκτακτο συμβούλιο των υπουργών υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη, η Ε.Ε. να παρουσιαστεί με «ενιαίο λόγο» και σημείωσε ότι βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας.

Πρότεινε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ενιαίου προτύπου ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.

Ακόμα, επισήμανε την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη μέλη, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και σχετικά με το συντονισμό και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε θέματα ταξιδιωτικών οδηγιών προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ενιαία ενημερωτική εκστρατεία στα έντυπα και τα οπτικοακουστικά μέσα.

Οι υπουργοί Υγείας των «27», που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν στη στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι της «νέας γρίπης».

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Το ζήτημα της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 συζητήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, για τρίτη κατά σειρά φορά μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Στο μεταξύ, άλλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό κ. Κώστα Κιλτίδη.

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε μετά το πέρας της σύσκεψης στο ΕΚΕΠΥ ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν εντοπισθεί όλα τα μέλη των γκρουπ που είχαν μεταβεί για το Πάσχα στο Μεξικό και επέστρεψαν μέσω Μαδρίτης, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση του ιού στους ταξιδιώτες. Κατά πληροφορίες, περί τους 10 ταξιδιώτες έχουν ήδη ελεγχθεί χωρίς να έχει προκύψει καμία ανησυχητική ένδειξη.

Μέτρα στην Ελλάδα

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), έθεσαν σε ετοιμότητα 2 θαλάμους στο Σισμανόγλειο, το οποίο θα αποτελεί το Νοσοκομείο Αναφοράς της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα απέστειλαν οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας.

Ακόμη, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων, γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για παν ενδεχόμενο, παρά το -θετικό κατά τους έλληνες αρμόδιους- γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική πτήση της Ελλάδας με το Μεξικό (στην περίπτωση αυτή θα εντείνονταν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελέγχου καθώς ο κίνδυνος θα ήταν άμεσος και μεγαλύτερος).

Το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά σε ύποπτο περιστατικό να επικοινωνούν με τοΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στα τηλέφωνα 210-52 12 054 και 210-52 22 339. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στα τηλέφωνα αυτά τις τελευταίες 2 μέρες.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι του ΕΚΕΠΥ, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου ταξιδιωτών που φθάνουν στην Αθήνα προερχόμενοι από τη χώρα του Μεξικού, ενώ υπάλληλοι μοιράζουν εντός του αεροδρομίου φυλλάδια για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν όσοι έχουν επισκεφτεί χώρες που έχουν παρουσιαστεί ύποπτα κρούσματα του ιού. Ενδεικτικό της ετοιμότητας των αρχών είναι ότι τέθηκαν άμεσα σε 24ωρη βάση τρεις ειδικοί γιατροί σε διαρκή εφημερία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παράλληλα, σε επιφυλακή έχει τεθεί από χθες το «Σισμανόγλειο», το οποίο είναι το νοσοκομείο Αναφοράς της γρίπης των χοίρων ενώ έχει δοθεί εντολή να βρίσκονται σε κατάσταση «υψηλής ετοιμότητας» όλες οι πτέρυγες σε νοσοκομεία που διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Τα στελέχη του ΕΚΕΠΥ διαβεβαίωσαν μετά το πέρας της σύσκεψης ότι υπάρχουν ικανά αποθέματα αντιικών φαρμάκων στην Ελλάδα τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει απόλυτος έλεγχος της κατάστασης και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», δύο ελληνικές ομάδες τουριστών που είχαν επισκεφθεί το Μεξικό, πέρασαν τα σύνορα της Ευρώπης (καθώς διανυκτέρευσαν στην Ισπανία) και της χώρας μας τις τελευταίες τρεις ημέρες χωρίς να υποβληθούν σε κανενός είδους έλεγχο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη "γρίπη των χοίρων"

-Είναι μία αναπνευστική νόσος που προσβάλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α, και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πώς μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Υπάρχουν 4 βασικοί υπότυποι του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Α που έχουν απομονωθεί από τους χοίρους: οι H1N1, H1N2, Η3N2, Η2N1. Ο «επίμαχος» ιός που έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως λόγω της πιθανής πανδημίας είναι ο Η1Ν1.

-Τα συμπτώματά της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους δεν διαφέρουν πολύ – όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα - από τα αντίστοιχα της κοινής εποχικής γρίπης: πυρετός πάνω από 38,5 που επιμένει για περισσότερες από 3 ημέρες, αίσθημα κόπωσης, βήχας και πονόλαιμος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, ανορεξία, σπανιότερα έμετος και διάρροια.

-Η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται από ζώα σε άνθρωπο αλλά, πλέον, και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Μεξικό αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχός του μπορεί να εξαπλωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, όπως ακριβώς η κοινή γρίπη.

- Η μετάδοση των ιών της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους, πχ εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και αναπνέουν σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.

Επίσης η μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με τα σταγονίδια του σιέλου που εκτοξεύονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Η μετάδοση «διευκολύνεται» με τα κλιματιστικά, τα ταξίδια με αεροπλάνα και την παραμονή σε κλειστούς χώρους με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση.

-Ο ιός Η1Ν1 δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής, δηλαδή μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες ανώτερες των 72 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν υπάρχει σε αλλαντικά, διότι έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία.

-Δεν υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη των χοίρων. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι του στελέχους Η1Ν, άρα ούτε από την γρίπη των χοίρων που αυτό προκαλεί. Η μόνη προστασία είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως και για την κοινή γρίπη, δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστά μέρη.

-Σε περίπτωση προσβολής κάποιου από τον ιό Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων, η θεραπεία που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη έγκειται στη χορήγηση δύο αντιικών φαρμάκων –πρόκειται για το Tamiflu και το Relenza.