Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Στο «κόκκινο» τα δάνεια 176.000 επιχειρήσεων

Τα δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο. Ασφυκτιά η αγορά.

Τουλάχιστον 153.000 επιχειρήσεις θα βρεθούν στο «κόκκινο» τους επόμενους μήνες, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν το δανεισμό τους. Ηδη, στο «κόκκινο» βρίσκονται πάνω από 176.000 επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων με την προσθήκη και των νέων θα ξεπεράσει σε λίγους μήνες τις 330.000.

Η εφιαλτική αυτή εικόνα για την ελληνική αγορά προκύπτει από έρευνα του ΕΒΕΑ με θέμα «Οικονομική κρίση: Επιχειρήσεις και τραπεζικός δανεισμός», που πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 635 επιχειρήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης είναι αυτές που αναδεικνύονται ως ένα από τα πλέον αναγκαία τραπεζικά προϊόντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν αυτή την περίοδο της έντονης κάμψης στην αγορά και της ύφεσης. Όμως, οι στρόφιγγες χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς:

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν ζητήσει δάνειο από τις τράπεζες περίπου οι μισές επιχειρήσεις. Όμως, μόνο για το 41% εγκρίθηκε κάποια χρηματοδότηση. Το 25% των αιτήσεων απορρίφθηκε, ενώ ανάλογο ποσοστό είναι ακόμη στο «περίμενε». Δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων της χώρας ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.


Δύσκολα

Οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 58% θεωρούν τον τραπεζικό δανεισμό πολύ δύσκολο, ενώ τον Μάιο του 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 17%. Το τελευταίο εξάμηνο δεν λειτουργεί ουσιαστικά ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμούν 6 στους 10 επιχειρηματίες, ενώ το 81% υποστηρίζει ότι οι τράπεζες ουσιαστικά κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η δυσμενέστερη αντιμετώπιση των ΜΜΕ από τις τράπεζες συνίσταται:

Για το 41% των ερωτηθέντων ζητούν περισσότερες εξασφαλίσεις.

Για το 25% αποφεύγουν να εγκρίνουν την αίτηση δανειοδότησης.

Για το 19% ζητούν υψηλότερο επιτόκιο κλπ.Οι επιχειρήσεις που χρωστούν ήδη δάνεια δηλώνουν σε ποσοστό 21,5% ότι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους. Για τους επόμενους μήνες το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί, καθώς:

Το 18% πιστεύει ότι σίγουρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Το 30% δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά εκτιμά ότι ίσως αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Το 23,5% αισιοδοξεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανείου.

Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχει χρηματοδοτηθεί μόλις το 2% των επιχειρήσεων, ενώ το 7% αναμένει έγκριση της αίτησής του. Το 60% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση στο ΤΕΜΠΜΕ απαιτεί περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.