Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελευταίες ετοιμασίες για το debate των πολιτικών αρχηγών απόψε στις 20:00

Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί ζωντανά διακαναλικά (εκτός από τον Σκάι που θα το μεταδώσει στη 01.00 σε μαγνητοσκόπηση) και από το Πρίσμα+ στη νοηματική.

Και φέτος το debate θα έχει τη μορφή παράλληλων μονολόγων -δεδομένου ότι κανένας από τους συμμετέχοντες πολιτικούς αρχηγούς δεν θα έχει δικαίωμα να σχολιάσει απάντηση άλλου.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να καταστεί η συζήτηση πιο ουσιώδης και λειτουργική, συμφωνήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών να ακολουθηθεί ένα νέο μοντέλο που εξαιρεί ένα δημοσιογράφο κάθε φορά σε κάθε θέμα συζήτησης, με αποτέλεσμα σε καθεμία από τις έξι ενότητες οι ερωτώντες δημοσιογράφοι να είναι πέντε.

Απέναντι στους πέντε πολιτικούς αρχηγούς θα είναι επτά δημοσιογράφοι η Ολγα Τρέμη από το Mega, ο Νίκος Ευαγγελάτος από τον ΑΝΤ1, ο Ανδρέας Κωνσταντάτος από το Alter, ο Αιμίλιος Λιάτσος από το Star, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, με συντονίστρια της συζήτησης τη Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ Ερωτήσεις θα υποβάλουν κατά σειρά οι Αντ. Σρόιτερ (Alpha), Ν. Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αν. Κωνσταντάτος (Alter), Αιμ. Λιάτσος (Star), Σ. Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) και Ο. Τρέμη (Mega).

Κάθε ερώτηση θα διατυπώνεται σε 30 δευτερόλεπτα ενώ ο αρχηγός του κόμματος θα πρέπει να απαντά σε 90 δευτερόλεπτα. Ο δημοσιογράφος μπορεί να επανέλθει με μια διευκρινιστική ερώτηση έως 30 δευτερόλεπτα, με τον ερωτώμενο να έχει ένα λεπτό για να απαντήσει τη δεύτερη φορά.

Η πρώτη ερώτηση κάθε ενότητας (Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Εργασιακά Ζητήματα, Οικονομία και Ανάπτυξη, ΕΕ και Εξωτερική Πολιτική) θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, η δεύτερη στον κ. Παπανδρέου, η τρίτη στην κ. Παπαρήγα, η τέταρτη στον κ. Αλαβάνο, η πέμπτη στον κ. Καρατζαφέρη, ενώ στο τέλος των απαντήσεων όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν δύο λεπτά για να κλείσουν με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

Όπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να επικεντρωθεί η συζήτηση ως επί το πλείστον σε ευρωπαϊκά θέματα, μια που μιλάμε για ευρωεκλογές, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι μετά το τέλος της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και να ανοίξει ένας νέος διάλογος ούτως ώστε να αλλάξουν οι όροι της τηλεμαχίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανούσιες αντιπαραθέσεις για τη συγκάλυψη των συμπτώσεων

«Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις των προηγούμενων εβδομάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις μεγάλες συμπτώσεις τους γύρω από τα προβλήματα της χώρα μας και της Ευρώπης», επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το σημερινό τηλεοπτικό debate.

«Τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της εργασίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της βαθειάς οικονομικής κρίσης, θα πρέπει έστω και σήμερα, να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει:

«Οι πολίτες πιο ώριμοι, αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη της ψήφου τους, στις 7 του Ιούνη θα βάλουν φρένο σε αυτούς που απεργάζονται ένα χειρότερο αύριο για την κοινωνία».