Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Αφρική: «Ναι» στο εμπόριο, «όχι» στη βοήθεια

«Εμπόριο και όχι βοήθεια» είναι το σύνθημα που ακούγεται ευρέως εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Κέιπ Τάουν τον ερχόμενο μήνα, καθώς οι δωρητές στρέφονται πλέον στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχημάτων στη χώρα.

Η επιχειρηματικότητα παρουσιάζεται ως η αποτελεσματικότερη οδός για την ανάπτυξη της Αφρικής, η οποία την τελευταία πενταετία έχει σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5%. Το τρέχον έτος, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,5% εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.

Εντός του μήνα, η Επιτροπή για την Αφρική, μια πρωτοβουλία της δανικής κυβέρνησης, ενέκρινε «εγγυητική διευκόλυνση» ύψους 3 δισ. δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις της ηπείρου. Μέχρι πρότινος, οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονταν στο περιθώριο των χορηγήσεων από τις αφρικανικές τράπεζες.

Ο Ντόναλντ Καμπερούκα, μέλος της επιτροπής και πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως την «πιο πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την Αφρική τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην οποία θα δημιουργηθούν εκατομμύρια παραγωγικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας».

Η άποψη ότι η δυτική βοήθεια προς την Αφρική καλλιεργεί μια σχέση εξάρτησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες προκαλεί έντονο προβληματισμό, ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποια μπορεί να είναι η διάδοχη κατάσταση.

Οργανισμοί βοήθειας, επιχειρηματίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιούν ότι η μόνη λύση είναι η δραστηριοποίηση των λεγόμενων «κοινωνικών επιχειρηματιών», οι οποίοι πρέπει να μείνουν και να υποστηρίξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική.

Η διεθνής οικονομική ύφεση έχει ευνοήσει τις προστατευτικές πολιτικές μεταξύ των πλούσιων κρατών με αποτέλεσμα η πρόσβαση της Αφρικής στις διεθνείς αγορές να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Αφρική δεν συνιστά απειλή για τα ανεπτυγμένα κράτη, καθώς παρότι στην ήπειρο βρίσκεται το 20% του παγκόσμιου οργανισμού, στην Αφρική αναλογεί σήμερα μόνο το 2% του παγκόσμιου εμπορίου.