Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Αμετάβλητη διατηρεί την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα ανώτατα επίπεδα της παραγωγής του ο ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το καρτέλ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 40% της παγκόσμιας προσφοράς αργού, συμφώνησε να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Ναΐμι. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά φέτος που ο ΟΠΕΚ αποφασίζει να μην μεταβάλλει την παραγωγή του.

Την απόφασή του δεν επηρέασε η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, νωρίτερα αυτόν το μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, αλλά ούτε και η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η παγκόσμια ζήτηση καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση από το 1981.

Τα 11 μέλη του καρτέλ, τα οποία υποχρεούνται να τηρούν τις ποσοστώσεις, παρήγαγαν τον Απρίλιο 25,81 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 225.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με το Μάρτιο.

Στις 13:20 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια Ιουλίου ενισχυόταν κατά 1 σεντ στα 63,46 δολάρια το βαρέλι.