Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Νέες εκτοξεύσεις από την αδιάλλακτη Β. Κορέα

Σκληρότερα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ αναμένονται μετά την ομόφωνη καταδίκη της νέας πυρηνικής δοκιμής της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζοντας, ωστόσο, να προκαλεί, η Βόρεια Κορέα προέβη χθες σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισαν τη δοκιμή «σαφή παραβίαση» της απόφασης του 2006, που υιοθέτησε το Σ.Α. μετά την πρώτη δοκιμή. Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου ανακοίνωσαν πως θα ετοιμάσουν μία νέα απόφαση με σκληρότερα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ.

Πολλοί διπλωμάτες, και ιδίως η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη βούληση των χωρών τους να χρησιμοποιηθεί «σκληρή» γλώσσα στη νέα απόφαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ν. Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Τάρο Ασο, προκειμένου οι τρεις χώρες να συντονίσουν την αντίδρασή τους στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Απαντώντας στις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, η Β. Κορέα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει εχθρική απέναντί της και προειδοποίησε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για τυχόν επίθεση από τις ΗΠΑ.