Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Π.Ο.Υ: Ξεπερνούν τις 11.000 τα κρούσματα της γρίπης Α

22 Μαΐου 2009

Ο ιός της γρίπης Α H1N1, γνωστής ως γρίπης των χοίρων, έχει μολύνει 11.168 ανθρώπους σε 42 χώρες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 86, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν επισήμως 134 νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων και ένας ακόμη θάνατος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ (54), στην Ιαπωνία (35) και στη Χιλή (19). Οι Φιλιππίνες (1 κρούσμα) μπήκαν στον κατάλογο των χωρών που έχουν επισήμως πληγεί από τη νόσο.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία έχει τα περισσότερα κρούσματα 113 και ακολουθεί η Βρετανία με 112.

Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α στο Χονγκ Κονγκ

Δύο ακόμη κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη αυτή πόλη των επτά εκατομμυρίων κατοίκων σε έξι.

Οι δύο νέοι ασθενείς έφθασαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ με πτήση από τις ΗΠΑ και εισήλθαν στην απομόνωση στο Νοσοκομείο Princess Margaret της πόλης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Χθες Παρασκευή επιβεβαιώθηκε ότι η 19χρονη φοιτήτρια, η οποία επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, έχει πράγματι προσβληθεί από την λεγόμενη γρίπη των χοίρων και αναμένεται να υποβληθούν σε εξετάσεις οι φίλοι της και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαιώθηκε στις αρχές Μαϊου και πρόκειται για έναν μεξικανό, εξ αιτίας του οποίου τέθηκαν επί επτά μέρες σε καραντίνα οι 300 ένοικοι και το προσωπικό του ξενοδοχείου, όπου είχε καταλύσει.

Κίνα: Επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα

Άλλα δύο κρούσματα της νέας γρίπης στο Πεκίνο επιβεβαίωσαν αργά χθες οι κινεζικές αρχές, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών από τον ιό της γρίπης Α H1N1 στη χώρα σε επτά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, οι δύο ασθενείς, περίπου 60 ετών, επέστρεψαν πρόσφατα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη ασθενής του H1N1 στο Πεκίνο, φοιτήτρια στις ΗΠΑ, έλαβε χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο, έπειτα από έξι ημέρες νοσηλείας.

Όπως διευκρίνισαν αξιωματούχοι, το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πανδημίας δεν μεταβλήθηκε, καθώς τα νέα κρούσματα δεν σχετίζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση πανδημίας για τον ιό, ο οποίος έχει προσβάλει πάνω από 11.000 ανθρώπους σε συνολικά 42 χώρες κι έχει στοιχίσει τη ζωή 86 ανθρώπων.

Έντεκα τα κρούσματα της γρίπης Α στην Αυστραλία

Στα έντεκα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Αυστραλία, όπου οι αρχές προσπαθούν να εξηγήσουν πώς, μεταξύ των νέων κρουσμάτων, συγκαταλέγονται δύο άτομα τα οποία δεν είχαν ταξιδέψει εκτός χώρας.

Συγκεκριμένα, τον προβληματισμό των αρχών έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις ενός 17χρονου από την Μελβούρνη και μίας έφηβης από την Αδελαΐδα, κανείς εκ των οποίων δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχε έρθει σε επαφή με άλλο ασθενή.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Νίκολα Ρόξον.

Πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες

Εν τω μεταξύ, το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης επιβεβαίωσαν χθες και οι Φιλιππίνες, όπου οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο, αλλά προσεκτικό.

Ασθενής είναι ένα δεκάχρονο κοριτσάκι που είχε ταξιδέψει σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, δύο από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πριν επιστρέψει στις Φιλιππίνες τη Δευτέρα.

Εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1, με πυρετό, βήχα και πονόλαιμο, συμπτώματα τα οποία υποχώρησαν μόλις τής χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Κρούσματα σε στρατιωτική σχολή στην Ισπανία

Ένδεκα σπουδαστές μιας στρατιωτικής σχολής στο Χόγιο ντε Μανσανάρες (κεντρική Ισπανία) προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων, όμως τα κρούσματα είναι «ελαφρά» και δεν εμπνέουν ανησυχία, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα.

Συνολικά 57 σπουδαστές αυτής της στρατιωτικής σχολής μηχανικών βρίσκονται «υπό παρακολούθηση» επειδή μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α (H1N1). Εξ αυτών εννέα νοσηλεύονται, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ισπανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είχε επισήμως κρούσματα του ιού της γρίπης των χοίρων και παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Νέα κρούσματα σε Ελβετία και Κίνα

Ένα δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, διεγνώσθη στην Ελβετία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια 24χρονη η οποία επέστρεψε από ταξίδι στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία επέστρεψε στην Ελβετία στις 17 Μαΐου, είχε τεθεί την επόμενη ημέρα σε καραντίνα στο νοσοκομείο της Βέρνης και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται σήμερα «ικανοποιητική», σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας υγείας (OFSP).

«Μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο προσεχώς», αφού θα έχει λάβει τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται, όπως και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός της, διευκρινίζει το OFSP σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, ο ιός δεν παρουσιάζει «προς το παρόν υψηλό κίνδυνο για τον πληθυσμό» της χώρας.

Παράλληλα και οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου επιβεβαίωσαν σήμερα άλλο ένα κρούσμα στη χώρα, με το οποίο ανέρχεται σε 6 ο συνολικός αριθμός τους.

Πρόκειται για έναν 69χρονο Κινέζο ο οποίος έφτασε στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου με πτήση από το Τορόντο, στον Καναδά, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Τέσσερις άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον άνδρα έχουν τεθεί σε καραντίνα, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Νέα θύματα σε Ρωσία και Αφρική

H Ρωσία σήμερα επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε έναν ταξιδιώτη που μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι πρόκειται για έναν ρώσο πολίτη που μόλις επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε ο επικεφαλής για τη Δημόσια Υγεία, Γκενάντι Ονισένκο.

Ο κ. Ονισένκο ανέφερε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε κλινική για μεταδοτικές νόσους, δεν παρουσιάζει πυρετό και νοιώθει αρκετά καλά αλλά θα κρατηθεί σε καραντίνα στην κλινική για όσο διάστημα χρειαστεί.

-Παράλληλα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις πολιτών που παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου ιού της γρίπης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι δύο πολίτες πάσχουν θα πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της νέας γρίπης Α στην Αφρική, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα μετάδοσης του ιού λόγω των πενιχρών υγειονομικών μέσων που διαθέτουν οι περισσότερες αφρικανικές χώρες.

Το ένα πιθανό θύμα είναι εργαζόμενος στα ορυχεία της Κατάνγκα, είναι Χιλιανός στην καταγωγή και προσφάτως ταξίδεψε στην αμερικανική ήπειρο ενώ ο άλλος είναι πολίτης από την πόλη Γκόμα που ουδέποτε ταξίδεψε έξω από την χώρα του.