Τρίτη 26 Μαΐου 2009

«Θέμα... σκέψης» το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος

Οι διακόπτες των φώτων, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ακόμα και τα κλειδιά του σπιτιού, ενδέχεται στο μέλλον να μπουν στο «χρονοντούλαπο», χάρη σε μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και θα επιτρέπει στους χρήστες του «έξυπνου» σπιτιού να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες, δίνοντας εντολές, όχι φωνητικές, αλλά με τη σκέψη τους και μόνο!

Η καινοτόμα τεχνολογία, που επιδείχτηκε για πρώτη φορά στη φετινή γερμανική έκθεση "CeBIT" του Αννόβερου, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει με τις σκέψεις του τις διασυνδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές που θα βρίσκονται σε κάθε «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκε ένα πλήρες εικονικό (virtual) "έξυπνο" σπίτι, μέσα στο οποίο ο χρήστης κινείται, σκεπτόμενος απλώς πού θέλει να πάει και τι να κάνει. Ένας εξοπλισμός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι συνδεμένος στο κεφάλι του και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του μέσω ηλεκτροδίων προσαρμοσμένων στο κρανίο. Μετά από μια περίοδο μάθησης, το σύστημα ξέρει πλέον να αναγνωρίζει τα ξεχωριστά μοτίβα νευρωνικής δραστηριότητας που αντιστοιχούν στις διαφορετικές σκέψεις-προθέσεις (στο άναμμα του φωτός, στην αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση, στο κλείσιμο της πόρτας κλπ).

Η δυνατότητα κίνησης και ελέγχου των αντικειμένων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, στη συνέχεια θα «μεταφράζεται» στις αντίστοιχες δράσεις στο πραγματικό περιβάλλον του «έξυπνου» σπιτιού, έτσι το φως θα ανάβει, το κανάλι θα αλλάζει, η πόρτα θα κλείνει κλπ.

Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-κομπιούτερ κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο κι έχει ιδίως ιατρικές εφαρμογές προς το παρόν, αλλά σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί η χρήση της στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στα σπίτια τους.