Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Κ. Χατζηδάκης: Πορευόμαστε στο δρόμο της Ευρώπης και της λογικής

«Δεν έχουμε περιθώριο για πειραματισμούς, "τρίτους δρόμους" και μαγικές συνταγές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της στρογγυλής τράπεζας με την ελληνική κυβέρνηση, που διοργανώνει ο Economist, με θέμα την ατζέντα της διεθνούς ανάκαμψης και με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν» και το naftemporiki.gr.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, με στόχο να προαχθεί η ανταγωνιστικότητα και να επουλωθούν τα τραύματα της κρίσης.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι προς όφελος της Ελλάδας το γεγονός ότι είναι στο ευρώ εν μέσω της κρίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «μπορεί το ευρώ να σημαίνει ότι δεν έχουμε την ευελιξία της νομισματικής πολιτικής, αλλά σε αυτή την καταιγίδα καλύτερα που δεν είμαστε στη βαρκούλα, δική μας μεν, αλλά βαρκούλα, που θα ήταν η δραχμή».

Για την πολιτική διάσταση της ενέργειας εν μέσω «ίσως της χειρότερης περιόδου στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μίλησε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Ο κ. Ανδριανόπουλος έκανε λόγο για το κλίμα καχυποψίας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ενώ εκτίμησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην πολιτική των ΗΠΑ με την νέα διακυβέρνηση, «εκτός ίσως από το στιλ», καθώς «οι διαφορές συμφερόντων και προσανατολισμού (μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας) είναι σαφείς και εξακολουθούν να υπάρχουν».