Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ταϊλάνδη: Δύο νεκροί σε ενέδρα του στρατού στο νότο

Στρατιώτες σκότωσαν δύο άνδρες, που οι αρχές θεωρούν ότι ήταν Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, στην επαρχία Γιάλα, όπου αντάρτες πυροδότησαν βόμβες και προέβησαν σε εμπρησμούς σε οκτώ τοποθεσίες χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα.

Οι δύο φερόμενοι ως αυτονομιστές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών και στρατιωτών το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Γιάχα, περίπου 700 χλμ. νότια της Μπανγκόκ.

«Θεωρούμε ότι ήταν μέλη μιας νέας οργάνωσης, που πρόσφατα άρχισαν να εκπαιδεύονται σε γειτονική χώρα», δήλωσε ο Ταναπόν Γιαουάπακ, αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως, κατά πληροφορίες της στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας, περίπου 500 μουσουλμάνοι νεαροί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Γιάχα και μετέβησαν σε «γειτονική χώρα» για να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο λεγόμενος «βαθύς νότος» της Ταϊλάνδης, μια περιοχή όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι και συναποτελείται από τις επαρχίες Ναρατιβάτ, Πατάνι και Γιάλα, έχει καταστεί πεδίο ενός αιματηρού πολέμου χαμηλής έντασης τα τελευταία πέντε χρόνια. Τουλάχιστον 3.700 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο σε μάχες, αποκεφαλισμούς, βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και άλλα επεισόδια.

Χθες Τετάρτη, αντάρτες πυροδότησαν βόμβες και προέβησαν σε εμπρησμούς σε οκτώ τοποθεσίες στη Γιάλα, χωρίς να υπάρχουν θύματα αλλά με συνέπεια να προκληθούν ζημιές ύψους 100 και πλέον εκατομμυρίων μπατ (2,9 εκατ. δολαρίων).

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ Ταουγκσουμπάν και ο επικεφαλής του στρατού Άνουπονγκ Παοτσίντα περιοδεύουν στην περιοχή σήμερα Πέμπτη για να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Μετά από πέντε χρόνια βίας στην περιφέρεια, που γειτνιάζει με την Μαλαισία, δεν υπάρχουν καμμία ένδειξη υποχώρησης της έντασης.

Από τους 300.000 βουδιστές που ζούσαν στην περιοχή, περίπου οι 70.000 την έχουν εγκαταλείψει από τον Ιανουάριο του 2004 και την έφοδο των αυτονομιστών σε στρατόπεδο του στρατού, όταν είχαν σκοτώσει τέσσερις άνδρες του κι είχαν αφαιρέσει 300 όπλα.

Το επεισόδιο προκάλεσε μια σειρά βάρβαρων κατασταλτικών επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών και των «συμπαθούντων» - που έστρεψαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής (2 εκατ., 80% μουσουλμάνοι) εναντίον της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ.

Η περιοχή, που πριν αιώνες ήταν το αυτόνομο ισλαμικό σουλτανάτο Πατάνι, καταλήφθηκε από το βουδιστικό βασίλειο της Ταϊλάνδης πριν από σχεδόν 200 χρόνια - αλλά δεν έχει υποταχθεί ποτέ πλήρως.