Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Κύμα αντιδράσεων για τη δοκιμή της Βορείου Κορέας

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Βόρειος Κορέα. Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως προχώρησε με επιτυχία σε νέα πυρηνική δοκιμή στις 25 Μαΐου στα πλαίσια των μέτρων για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής της δύναμης, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCΝΑ. «Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς και άλλη πυρηνική δοκιμή στις 25 Μαΐου στα πλαίσια των μέτρων της λαϊκής δημοκρατίας να ενισχύσει την πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη», μετέδωσε το KCNA.

Πρόσφατα η Πιονγιάνγκ είχε προειδοποιήσει πως θα πραγματοποιήσει δεύτερη πυρηνική δοκιμή (τον Οκτώβριο του 2006 η πρώτη) σε αντίδραση για τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν έπειτα από τη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον Απρίλιο.

Τα νέα για τη δοκιμή προκάλεσαν την κατάρρευση των αγορών στη Νότιο Κορέα, με τον γενικό δείκτη KOSPI να χάνει 4% της αξίας του στο τέλος των πρωϊνών συναλλαγών, ενώ το εθνικό νόμισμα γουόν υποχώρησε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών είχε καταγράψει δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την ώρα της ανακοίνωσης της νέας δοκιμής από την Β. Κορέα.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, η πυρηνική δοκιμή είχε ισχύ 10 ως 20 κιλοτόνους. «Στις 25 Μαΐου στις 04:54 και 41 δευτερόλεπτα, η υπηρεσία ειδικών ελέγχων του υπουργείου Άμυνας κατέγραψε στη Βόρεια Κορέα υπόγεια πυρηνική έκρηξη ισχύος 10 ως 20 κιλοτόνων», δήλωσε σύμφωνα με το Ιντερφαξ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντρ Ντρομπιτσέφσκι.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε πως η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

Όπως εξάλλου γνωστοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για το θέμα.

Toν προβληματισμό της για την πυρηνική δοκιμή εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, θα την καταδικάσει. «Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας (προεδρεύουσας της Ε.Ε.) Γιάν Κόχουτ λίγο πριν την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ασίας και της ΕΕ στο Βιετνάμ. «Αν η δοκιμή επιβεβαιωθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα την καταδικάσει», πρόσθεσε .

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ουάσινγκτον. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν διαβουλεύσεις με τις χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες και με τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα τους σχετικά με την πυρηνική δοκιμή.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος κατάδίκασε απερίφραστα την ενέργεια της ασιατικής χώρας. «Η πράξη αυτή υπονομεύει τις προοπτικές για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και δεν προσφέρει τίποτε στην ασφάλεια της Β. Κορέας. Η διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσει τη Β. Κορέα ως σοβαρό εταίρο, αν συμπεριφερθεί υπεύθυνα. Αν δεν το πράξει όμως, το μόνο που μπορεί να περιμένει, είναι η ανανέωση της απομόνωσή της», υπογράμμισε ο κ. Μπράουν.

Για «κατάφωρη παραβίαση» της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ του 2006, έκανε λόγο ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπιλ Ράμελ.

Η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει και σε άλλες πυρηνικές δοκιμές αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πολιτική εκφοβισμού εναντίον της Πιονγιάνγκ, δήλωσε σήμερα στο ανώτατος αξιωματούχος της βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Μόσχα.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν την πολιτική εκφοβισμού απέναντι στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε βορειοκορεάτης αξιωματούχος στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και τόνισε ότι η Β. Κορέα θα προχωρήσει και σε άλλες πυρηνικές δοκιμές αν δεν σταματήσει αυτή η πολιτική.

Η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη στην περιοχή και μία σοβαρή πρόκληση εναντίον των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών, ανακοίνωσε από την πλευρά της η προεδρία της Νοτίου Κορέας.