Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να παρέμβει στην υπόθεση της Opel

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να παρέμβει στη διαδικασία επιλογής ενός αγοραστή της Opel, θυγατρικής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, παρά τις πιέσεις της Γερμανίας προς την Ουάσιγκτον να λάβει μία απόφαση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «θεωρεί πως οι αποφάσεις αναφορικά με τις επιχειρήσεις της General Motors θα πρέπει να λαμβάνονται από την General Motors», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπέρτον, από τη νήσο Μάρθα’ς Βίνιαρντ, όπου περνάει τις διακοπές του ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος «ουδέποτε θέλησε να αναμειχθεί σε υποθέσεις αυτοκινητοβιομηχανιών και αρκείται να τις αφήνει να λαμβάνουν μόνες τους τις αποφάσεις που αφορούν την ανάκαμψή τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της General Motors αφότου η εταιρεία εξήλθε από τη διαδικασία χρεοκοπίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φραντς -Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, την οποία παρακάλεσε για να αποφασίσουν το ταχύτερο οι ΗΠΑ για το μέλλον της Opel και για τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερον θέσεων εργασίας στη Γερμανία. Από την πλευρά της η Κλίντον διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της ότι θα διαβίβαζε τις γερμανικές απόψεις στην αμερικανική κυβέρνηση.