Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Δημόσιοι υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων»

«Ψαλίδισμα» των αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων στον δημόσιο τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας να επεξεργάζονται αυτή την περίοδο το νέο μισθολόγιο το οποίο αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Τα επιδόματα θα κοπούν (με εξαίρεση βέβαια το οικογενειακό και το επίδομα σπουδών) και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι χαμηλότερος από τις αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα οι νεοπροσλαμβανόμενοι.

Δημιουργούνται έτσι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων»

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν διαφορετικοί μισθοί από δημόσιο φορέα σε δημόσιο φορέα και από υπουργείο σε υπουργείο και παράλληλα να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες

Έτσι προτάσσονται οι σημαντικές περικοπές των επιδομάτων.

Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται αθροιστικά ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού.

Βέβαια, για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, από το οποίο θα κοπούν πολλά επιδόματα, χρειάζεται να γίνει μια πλήρης και σαφής καταγραφή του συνόλου των επιδομάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση επανδρώνεται αυτή την περίοδο η υπηρεσία από την οποία θα βγαίνει η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι έτοιμη να εντάξει το στο ενιαίο σύστημα το πρώτο υπουργείο εντός του Σεπτεμβρίου.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομίας να γνωρίζει τις συνολικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου, έτσι ώστε να μπορεί να χαράζεται η εισοδηματική πολιτική ανάλογα με τις ανάγκες της κυβέρνησης και όχι κάθε υπουργείου ξεχωριστά.

Τώρα όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική του ερχόμενου έτους στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς» αλλά με δεδομένο ότι εφέτος ο πληθωρισμός κινείται κάτω από το 1% είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε και το 2010 «πάγωμα» των μισθών για δεύτερη στη σειρά χρονιά.