Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

49 μέρες για το δίκιο του

Μια ανάσα πριν από το μη αναστρέψιμο κακό, κυριολεκτικά στο παρά 1', αφού ήδη χθες διένυε την 49η ημέρα απεργίας πείνας, έγινε επιτέλους δεκτή από δικαστικό συμβούλιο η αίτηση του 29χρονου Θοδωρή Ηλιόπουλου για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης, που μετρά οκτώ μήνες, με περιοριστικούς όρους.

Θοδωρής Ηλιόπουλος Θοδωρής Ηλιόπουλος Ο νεαρός κρατούμενος, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο «Σωτηρία», καθώς η κατάσταση της υγείας του από τη μακρά απεργία πείνας επιδεινωνόταν ραγδαία, είχε την ατυχία να βιώσει στο πετσί του τις συνέπειες μιας τύποις απονομής δικαίου, που δεν συνάδει με το πνεύμα αλλά ξεπερνά ακόμη και το γράμμα του νόμου.

Ο νεαρός Θ. Ηλιόπουλος συνελήφθη στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου κοντά στη Νομική Σχολή της Αθήνας ύστερα από πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ένα από τα δεκάδες που πραγματοποιήθηκαν εκείνες τις ημέρες με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου.

Στην κατοχή του δεν είχαν βρεθεί στοιχεία τέτοια που να τον καθιστούν ύποπτο συμμετοχής σε επεισόδια, παρά μόνο ένα σακίδιο με προσωπικά του είδη. Για την ανακρίτρια όμως, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκε, ήταν αρκετές, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι καταθέσεις δύο αστυνομικών για να αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα την προσωρινή του κράτηση.

Ετσι ο 29χρονος, που είναι παιδί πάμφτωχης οικογένειας, την οποία στήριζε οικονομικά, εθελοντής αιμοδότης και έχει κάνει αίτηση για να προσληφθεί ως εκπαιδευτικός, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπως και αρκετοί από τους νεαρούς που είχαν συλληφθεί τότε, οι περισσότεροι κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Οκτώ μήνες μετά, η παράταση ακόμη και του εξαμήνου της προσωρινής του κράτησης, την ώρα που όλοι οι προφυλακισθέντες των «Δεκεμβριανών» αποφυλακίζονταν, ήρθε να καταδείξει ότι στο πρόσωπο του ανίσχυρου Θ. Ηλιόπουλου κάποιοι εκπρόσωποι της Θέμιδας έβαλαν στόχο να ξεπεράσουν κάθε όριο αυστηρότητας.

Ο 29χρονος αναγκάστηκε να καταφύγει στην απεργία πείνας όταν στις 10 Ιουλίου, κι ενώ η προσπάθειά του για αποφυλάκιση είχε ήδη προσκρούσει δύο φορές στο τείχος της άρνησης των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, το Συμβούλιο αποφάσισε την παράτασή της και πέραν του πρώτου εξαμήνου.

Τελικά χθες με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας διέταξε την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους και δη εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ευτυχώς που οι δικαστικοί λειτουργοί εκτίμησαν ορθά την οικονομική του κατάσταση και δεν όρισαν και χρηματική εγγύηση.