Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Συνεχίζονται οι δίκες για τις μετεκλογικές διαδηλώσεις

Είκοσι πέντε άτομα που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν θα προσαχθούν την Κυριακή ενώπιον του επαναστατικού δικαστηρίου, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Από την 1η Αυγούστου έχουν προσαχθεί στην ιρανική δικαιοσύνη 110 άτομα που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις. Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται μεταρρυθμιστές πολιτικοί και δημοσιογράφοι, καθώς και δύο τοπικοί υπάλληλοι των πρεσβειών της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και η γαλλίδα Κλοτίλντ Ρις.Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμία δικαστική απόφαση.

Ωστόσο, ο κατάλογος με τους 69 νεκρούς στις μετεκλογικές κινητοποιήσεις, που δημοσίευσε η αντιπολίτευση, περιέχει επίσης και πρόσωπα τα οποία φέρονται ως αγνοούμενοι, τονίζει ο βουλευτής Φαρχάντ Ταζαρί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Ταζαρί, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση των συλληφθέντων αντικαθεστωτικών, υποστηρίζει πως στον κατάλογο που κατέθεσε η αντιπολίτευση συμπεριλαμβάνονται «συλληφθέντα πρόσωπα, ή κρατούμενα σε άγνωστα σημεία, και όσα βρήκαν τον θάνατο, ή αγνοούνται».

«Διαπιστώσαμε, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας στις φυλακές, πως πολλοί από τους συλληφθέντες απέκρυψαν συνειδητά την αληθινή τους ταυτότητα», τονίζει ο βουλευτής σύμφωνα με την συντηρητική εφημερίδα Χαμπάρ.

Σύμβουλος του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην προεδρικού υποψηφίου Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, τονίζει σε έκθεσή του προς το Κοινοβούλιο πως 69 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ-αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από εκείνον που δημοσίευσαν οι αρχές. Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις, ενώ 300 εξακολουθούν να παραμένουν στις φυλακές.