Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ο μυστικός κήπος ήταν φυλακή

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η Αμερική τις αποκαλύψεις για την υπόθεση απαγωγής της Τζέισι Λι Ντούγκαρντ, η οποία κρατήθηκε 18 χρόνια από τον απαγωγέα της, από τον οποίο απέκτησε και δύο παιδιά. Ο Φίλιπ Γκαρίντο και η σύζυγός του, η Νάνσι, που κατηγορούνται ότι απήγαγαν το κορίτσι όταν αυτό ήταν μόλις 11 ετών, κατηγορούνται για 29 αδικήματα. Και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά.

Η Τζέισι Λι ήταν ένα 11χρονο ξανθό κορίτσι με γαλάζια μάτια όταν απήχθη μέρα-μεσημέρι το 1991, την ώρα που πήγαινε στη στάση του λεωφορείου έξω από το σπίτι της στο Σάουθ Λέικ Ταχόι. Ο πατριός της είδε τη σκηνή και ακολούθησε το αυτοκίνητο των δύο δραστών, αλλά χωρίς επιτυχία. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε, ανακρίθηκαν 5.375 άνθρωποι, οι κάτοικοι φορούσαν για χρόνια ροζ κορδέλες για να μην ξεχνούν. Τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα.

Η απάντηση βρισκόταν 320 χιλιόμετρα μακριά, στην ημιαγροτική πόλη Άντιοκ (Αντιόχεια). Επί 18 χρόνια, η Τζέισι ζούσε μέσα σε σκηνές και υπόστεγα στον πίσω κήπο του σπιτιού των Γκαρίντο. Έφερε στον κόσμο δύο παιδιά του Γκαρίντο, το πρώτο όταν ήταν μόλις 14 ετών. Η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Γκαρίντο κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα σχετικά με τους όρους της αναστολής του (είχε καταδικαστεί πριν από 30 χρόνια για βιασμό και απαγωγή). Ήθελε να οργανώσει μια θρησκευτική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, και την περασμένη Τρίτη πήγε στο τμήμα για να ζητήσει την απαραίτητη άδεια. Όμως οι αστυνομικοί Λίζα Κάμπελ και Άλι Τζέικομπς τον υποψιάστηκαν εξαιτίας της συμπεριφοράς των δύο κοριτσιών που είχε μαζί του. Η Τζέικομπς λέει πως κάτι στα κορίτσια, ηλικίας 11 και 15 ετών, τις ανησύχησε. «Η Λίζα τις ρώτησε: “Πηγαίνετε σχολείο;” και τότε και οι δύο, με μια φωνή, σαν ρομπότ, απάντησαν: “Είμαστε κατ΄ οίκον διδασκόμενες”».

Η αποκάλυψη
Οι δύο αστυνομικίνες μίλησαν στον υπεύθυνο για την αναστολή του Γκαρίντο, εκείνος τον κάλεσε στο τμήμα, ο Γκαρίντο εμφανίσθηκε με τα κορίτσια και μια γυναίκα ονόματι Αλίσα, που αποκαλύφθηκε πως ήταν η Τζέισι Λι Ντούγκαρντ.

Η αστυνομία ζήτησε συγγνώμη που τον Νοέμβριο του 2006 έχασε μια ευκαιρία να βρει την Ντούγκαρντ. Ένας γείτονας είχε παραπονεθεί τότε για ύποπτες δραστηριότητες στο σπίτι του Γκαρίντο, όμως ο αστυνομικός που πήγε για να ελέγξει μίλησε απλώς στον Γκαρίντο και δεν μπήκε μέσα στην ιδιοκτησία του για να κάνει έρευνα. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα από τα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται καθώς ξετυλίγεται αυτή η πρωτοφανής υπόθεση. Πώς είναι δυνατόν ο Γκαρίντο, που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, να κρατά ανενόχλητος επί 18 χρόνια στην αυλή του ένα κορίτσι που κάποια στιγμή απέκτησε παιδιά; Πώς είναι δυνατόν να μην έχει αποκαλυφθεί ένας άνθρωπος που δεχόταν συχνά επισκέψεις από αστυνομικούς, που οι γείτονές του γνώριζαν το παρελθόν του, που προκαλούσε συχνά υποψίες με τη συμπεριφορά του; Πώς είναι δυνατόν να παίρνει μαζί του στην πόλη δύο εμφανώς κατατονικά κορίτσια, άλλοτε λέγοντας ότι είναι κόρες του κι άλλοτε ότι έκανε μπέιμπισίτινγκ, χωρίς κανείς να ασχοληθεί μαζί του;
Πίστευαν στα ψέματά τους και επέμειναν σε αυτά

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που θέτει αυτή η υπόθεση είναι τα ίδια με εκείνα που τέθηκαν πριν από έναν χρόνο στο Άμστετεν της Αυστρίας, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Γιόζεφ Φριτζλ είχε απαγάγει και φυλακίσει στο υπόγειο του σπιτιού του την κόρη του, κάνοντας επτά παιδιά μαζί της.

Τα ίδια ερωτήματα που τέθηκαν στο Γκλόστερ της Βρετανίας, όταν έγινε γνωστό ότι ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Ουέστ είχαν δολοφονήσει τουλάχιστον 12 νεαρές γυναίκες στο σπίτι τους τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80.

Στην περίπτωση του Γκαρίντο, ορισμένοι σχολιαστές αποδίδουν την έλλειψη υποψιών σε ένα σύγχρονο αίσθημα αποξένωσης από την κοινωνία ή στην παράδοση της Καλιφόρνιας να δέχεται μια ανορθόδοξη συμπεριφορά. Σε μια κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από τις υπερβολές των τηλεοπτικών ριάλιτι, κανείς δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει στην αυλή ενός ανθρώπου.

Η αστυνομία της Καλιφόρνιας ισχυρίζεται ότι δεν είχε εντοπίσει τις σκηνές στην αυλή του Γκαρίντο επειδή περιβάλλονταν από δέντρα κι έναν φράκτη. Ανάλογες δικαιολογίες είχε χρησιμοποιήσει και η αυστριακή αστυνομία σε σχέση με το υπόγειο καταφύγιο του Φριτζλ. Στο Βέλγιο, οι αστυνομικοί που ήλεγξαν το σπίτι του παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού δεν έκριναν σκόπιμο να διενεργήσουν περαιτέρω έρευνα όταν άκουσαν κλάματα παιδιών.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές της Αυστρίας έσπευσαν να δημιουργήσουν τον μύθο ενός πανέξυπνου καθάρματος, που ξεγελούσε την αστυνομία επειδή λειτουργούσε με μαθηματική ακρίβεια. Η τραγική αλήθεια, σημειώνουν οι «Σάντεϊ Τάιμς», είναι ότι τόσο ο Φριτζλ όσο και ο Ντιτρού ή οι απαγωγείς της Τζέισι και της Νατάσα Κάμπους ήταν προβλέψιμοι και άνθρωποι περιορισμένων ικανοτήτων. Το κοινό τους στοιχείο ήταν ότι πίστευαν στα ψέματά τους και επέμειναν σε αυτά για όσο διάστημα ήταν αρκετό ώστε όλοι οι άλλοι να αποστρέψουν το βλέμμα τους από αυτούς.


Σεξ, βία και η επιθυμία του Θεού

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1951, ο Γκαρίντο ήταν ένας μουσικός που εθίστηκε στο LSD. Σε ηλικία 25 ετών απήγαγε μια συνομήλική του που εργαζόταν στο Καζίνο του Σάουθ Λέικ Ταχόε, της έβαλε χειροπέδες και τη μετέφερε σε μια μικρή αποθήκη όπου τη βίαζε συστηματικά. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 ετών, αλλά έμεινε στη φυλακή μόνο για 10 χρόνια, παρ΄ ότι ανέφερε στην Αστυνομία ότι ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθεί σεξουαλικά ήταν με την άσκηση βίας. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να εκπλαγεί κανείς με την απαγωγή της 11χρονης Τζέισι, που έγινε το παιχνίδι του.

Δεν είπε τίποτα
Ακόμη πιο μυστηριώδης είναι η ιστορία της γυναίκας του, της Νάνσι Γκαρίντο. Ανιψιά ενός συγκρατουμένου του, γνώρισε τον Γκαρίντο ενώ εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Λίβενουορθ του Κάνσας και τον παντρεύτηκε πριν ακόμη αποφυλακιστεί. Έλαβε μέρος στην απαγωγή, και όταν ο άνδρας της φυλακίστηκε για πέντε μήνες για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, κράτησε η ίδια την Τζέισι, χωρίς να πει σε κανέναν τίποτα. Όπως και ο Γκαρίντο, έτσι κι αυτή δηλώνει σήμερα αθώα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γκαρίντο το έριξε στη θρησκεία με το ίδιο πάθος με το οποίο κάποτε ασχολήθηκε με το σεξ και τη βία. Οι γείτονες μιλούσαν για κάποιες θρησκευτικές συναντήσεις που γίνονταν στην αυλή του και, όπως αποδείχθηκε, ήταν τελετές της...

προσωπικής του εκκλησίας, με την επωνυμία «Η επιθυμία του Θεού». Πέρυσι μάλιστα έφτιαξε και ένα μπλογκ, που άρχιζε με τη διαβεβαίωση ότι ο Θεός τού χάρισε την ικανότητα να μιλά με τη γλώσσα των αγγέλων.

Αυτή η ενασχόλησή του με τη θρησκεία θα οδηγούσε τελικά στο να αποκαλυφθεί.