Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στην Αττική

Για τέταρτη συνεχή ημέρα καίνε οι φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική και για δεύτερη μέρα στη Δυτική Αττική με μεγαλύτερο πρόβλημα στο Πόρτο Γερμενό, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να οριοθετήσουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης, σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γ. Καπάκης.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα είναι εκείνες στην Καλλιτεχνούπολη και στη Διώνη προς Πικέρμι.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Κιθαιρώνα, καθώς οι άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο προς την περιοχή Πόρτο Γερμενού.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, τα αεροσκάφη παρέμειναν αρχικά στο έδαφος και επιχείρησαν μόνο ελικόπτερα. Πλέον, στην κατάσβεση μετέχουν 7 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη, 25 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 60 υλοτόμοι.

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 300 στρατιώτες, 29 πυροσβεστικά οχήματα, 14 υδροφόρες και 7 χωματουργικά οχήματα. Παράλληλα συμμετέχουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα καθώς και εθελοντικές ομάδες.

Στην Κάρυστο σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στις περιοχές Αετός και Μετόχι, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση, όμως έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και η κατάσβεση γίνεται μόνο από πεζοπόρα τμήματα.

Στη Ζάκυνθο σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στις περιοχές Μαριές και Στρογγυλό, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγίες στη Σκύρο και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας, στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επειχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Συνολικά, έχουν ξεσπάσει 67 πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί σήμερα.

Σημειώνεται ότι και δεύτερο καναντέρ έχει προσθαλασσωθεί στην περιοχή του Σχοινιά με βλάβη. Το πρώτο πυροσβεστικό αεροσκάφος υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια υδροληψίας, στην περιοχή του Σχοινιά. Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το περιστατικό σημειώθηκε στις 12.15, όταν κατά τη διάρκεια της υδροληψίας στην περιοχή του Σχοινιά απεσπάσθη ο αριστερός πλωτήρας αεροσκάφους CL-415. Το αεροσκάφος βρίσκεται στην επιφάνεια, το πλήρωμα δεν κινδυνεύει, ενώ αποστέλλεται ειδικευμένη ομάδα για την αποκατάσταση της βλάβης, γνωστοποίησε περαιτέρω το ΓΕΑ.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, στέλνει στην Ελλάδα ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για να συμβάλει στις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς στην Αττική, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ. Η εξέλιξη αυτή προέκυψεκατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με την ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ισπανία προσέφερε δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αποστολή δύο Canadair στην Ελλάδα ανακοίνωσε και το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, κοινοποιώντας ότι πρόκειται για δύο Canadair CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας με εκπαιδευμένο πλήρωμα 11 στρατιωτικών (πιλότοι και τεχνικοί).

Για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει στην Αττική, ανέμους βόρειους βορειοανατολικούς, 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ, ενώ μικρή εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για την Τρίτη 22/08/2009 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Αθηνών και Ανατολικής Αττικής.

Εν τω μεταξύ, τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τραγωδίας στη ΒΑ Αττική. Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 150.000 στρέμματα, ενώ καήκαν και δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα. Τρία άτομα υπέστησαν εγκαύματα και ένα που υπέστη ανακοπή και νοσηλεύονται.

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, δικαιολογημένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν μπόρεσαν σήμερα να προσέλθουν στη δουλειά τους, ενώ κανονικά θα καταβληθεί το ημερομίσθιο στους ιδιωτικούς υπαλλήλους που δεν μπόρεσαν να εργαστούν.