Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Το φιάσκο της έκδοσης

Αιφνίδια ανατροπή αλλά και δραματική για το πολιτικό σκηνικό παράταση της εκκρεμότητας του σκανδάλου SIEMENS, συνιστά η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη χώρα μας ζητώντας περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές.

Από νωρίς το πρωί σε ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών είχε στηθεί ένα ανεπανάληπτο -για μέσα Αυγούστου- σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο η επιστροφή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα θεωρείτο ως κάτι περισσότερο από βεβαία. Η ώρα άφιξής του μάλιστα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, συνοδεία του 2ου ειδικού ανακριτή, ιατρού και αστυνομικών, ποικίλλε από τις 11.15 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

Γύρω στις 12 το μεσημέρ άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες πληροφορίες ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν ανεπισήμως (αρχικώς) ενημερωθεί ότι η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου είχε ανασταλεί ύστερα από αίτημα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Λίγο αργότερα, το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του επιβεβαίωνε την εμπλοκή στην έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου: ¨Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη­ Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ.­ Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές".

Σχεδόν ταυτόχρονα ήλθε η ανακοίνωση της γενικής Εισαγγελίας Μονάχου, η οποία εν προκειμένω είναι επιφορτισμένη με το "εκτελεστικό" σκέλος των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Mετά από σημερινό αίτημα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου ανεστάλη προσωρινά η παράδοση του πρώην μάνατζερ της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα (...) Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου ανακόπτει προσωρινά τη διεκπεραίωση της έκδοσης. Ο διωκόμενος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Εφετείου και υπέβαλε αίτημα για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Επί αυτού του αιτήματος το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφανθεί».

Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν μπορεί πλέον να εκτιμηθεί με ασφάλεια.
Εξαρχής, ελληνικοί δικαστικοί κύκλοι σημείωναν ότι η έκδοση Χριστοφοράκου θα εξελιχθεί σε αγώνα ταχύτητας με δρομείς από τη μία πλευρά τις ελληνικές αρχές και από την άλλη την αναμενόμενη τοποθέτηση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοφοράκος είχε καταθέσει δύο προσφυγές προς το εν λόγω δικαστήριο. Με την πρώτη ζητούσε την ακύρωση της έκδοσής του ενώ η δεύτερη αφορούσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Μετά την εξέλιξη, ματαιώθηκε η μετάβαση του ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριαννού στη Γερμανία.