Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ενέδρα από πολίτες σε Σουδανούς στρατιώτες

Συνολικά 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη, όταν ένοπλοι πολίτες έστησαν ενέδρα σε Σουδανούς στρατιώτες που επιχειρούσαν να αφοπλίσουν μέλη φυλών, μετά τις σφοδρές μάχες ανάμεσά τους το 2009, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος στο Σουδάν την Τρίτη.

Η ειρηνευτική συμφωνία του 2005 μπορεί να έθεσε τέλος τυπικά στον εμφύλιο πόλεμο βορρά-νότου στο Σουδάν, όμως ο στρατός στο νότιο Σουδάν δυσκολεύεται να αφοπλίσει τους πολίτες σε πολλές περιοχές όπου επικρατεί ανομία. Συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες φυλές στοίχισαν τουλάχιστον 2.500 ζωές εντός του 2009.

«Οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με ένοπλους πολίτες, 13 σκοτώθηκαν από την πλευρά των στρατιωτών και τέσσερις από εκείνη των πολιτών», δήλωσε ο Νοκ Μαριάλ, αντικυβερνήτης της επαρχίας των Λιμνών.

Πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ο Μαριάλ, αφού στρατιώτες σκότωσαν ένα νεαρό που αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο του και οι συγγενείς του καταδίωξαν τους στρατιωτικούς.

Το Think Tank International Crisis Group εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε απόπειρες ζωοκλοπών, επιθέσεις για αντίποινα κ.λπ. το 2009 ήταν τουλάχιστον 2.500, πολλοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η έλλειψη ασφάλειας στην επαρχία ίσως συμβάλλει να ξεσπάσουν νέα επεισόδια γενικευμένης βίας εν όψει των εκλογών του Απριλίου και του δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής το 2011. Ο Μαριάλ δήλωσε ότι ο αφοπλισμός στην περιοχή σταμάτησε προς το παρόν.