Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Φονική πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

Πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κίνα στοίχισε τη ζωή 25 εργαζομένων, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη, ενώ διασώστες αναζητούν άλλους τουλάχιστον πέντε.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στο ορυχείο Λισένγκ στην πόλη Σιάνγκταν στην επαρχία Χουνάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Εννέα σοροί ανασύρθηκαν την Τρίτη και οι υπόλοιπες την Τετάρτη.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε εκφράσει ελπίδες ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους θα ανακαλύπτονταν ζωντανοί. Διέταξε την διακοπή των εργασιών όλων των ορυχείων στην περιοχή μέχρι νεωτέρας, και ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για το δυστύχημα.

Τα ανθρακωρυχεία στην Κίνα θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, καθώς τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας συχνά δεν τηρούνται λόγω της εναγώνιας προσπάθειας εξασφάλισης του μέγιστου κέρδους καθώς ο άνθρακας είναι η πηγή του 70% της ενέργειας που καταναλώνει η Ασιατική χώρα.

Τουλάχιστον 3.215 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε δυστυχήματα το 2008 στη βιομηχανία των ανθρακωρυχείων στην Κίνα, κατά επίσημα στοιχεία, που μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι υποτιμημένα.