Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση για αυξήσεις και φόρους

Αιφνιδιαστική τροπολογία για αυξήσεις 20% σε ποτά και τσιγάρα αλλά και για αναδρομικούς φόρους σε γονικές παροχές και κληρονομιές κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αυξημένο φόρο αναδρομικά, με βάση του νέους συντελεστές που θα αποφασιστούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα καταβάλουν όσοι από σήμερα κάνουν γονικές παροχές και κληρονομιές.

Όπως ορίζει η τροπολογία, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί στην κτήση περιουσίας από δωρεά ή γονική παροχή, για φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από σήμερα και μετά, θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης.

Ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θεωρείται προσωρινός - και μετά τον οριστικό προσδιορισμό του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πρόκειται να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, από σήμερα η τιμή τους ανέβηκε κατά 20%. Με την αναπροσαρμογή, στόχος είναι η είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών: η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ. Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ.

Σημειώνεται πως η ισχύς των διατάξεων για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

«Όπως έχει εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ήδη το θέμα αυτό, αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας, αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από την ημέρα της κατάθεσης της διάταξης αυτής στη Βουλή, ο υπολογισμός του φόρου να θεωρείται προσωρινός και προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις που θα προκύψουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Κάνουμε λόγο για νόμο που δεν υπάρχει και δεν ξέρουμε καν εάν θα υπάρξει αύξηση στο φόρο γονικών παροχών και κληρονομιάς, είπε στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου. Κανείς δεν ξέρει τί θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τόνισε και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φοβία που καλλιεργείται στον κόσμο ότι θα γίνουν φοβερά πράγματα ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Είναι χωρίς νόημα και όφελος για το κράτος είναι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης καθώς στην Αθήνα βρίσκονται οι ευρωπαίοι ελεγκτές, τόνισε, ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κων/νος Αναστόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Όπως είπε ο κ. Αναστόπουλος, η τροπολογία αυτή θα ισχύσει από την ημέρα που θα ψηφιστεί στη Βουλή, και υπογράμμισε ότι το κράτος θέλει να μαζέψει λεφτά και θα τα πληρώσουμε όλοι μας.

Το τεράστιο ερωτηματικό είναι ποιό είναι τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν ένα σχέδιο αλλά η κυβέρνηση είτε δεν έχει σχέδιο είτε το βγάζει κατά τμήματα, όμως όλα αυτά δεν βοηθούν.