Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Βουλγαρία. Έφθασε μία πρώτη ομάδα Ρομ που εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.

Μία πρώτη ομάδα 13 Ρομ από τη Βουλγαρία, που επέστρεψαν από τη Γαλλία, έφθασαν το βράδυ της Παρασκευής στη Σόφια, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεσέλα Τσέρνεβα.

"Δεν πρόκειται για επαναπατρισμό, αλλά για εθελοντική επιστροφή", υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γαλλία χορηγεί οικονομική βοήθεια 300 ευρώ σε κάθε ενήλικα και 100 ευρώ σε κάθε παιδί των παράνομων μεταναστών που αποδέχονται να επιστρέψουν.

Η επιστροφή των Βούλγαρων Ρομ με αεροσκάφος της Air France δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκαν την Πέμπτη τα βουλγαρικά ΜΜΕ, αυτή η πρώτη ομάδα δεν επρόκειτο να φθάσει νωρίτερα από την Τετάρτη στη Βάρνα (ανατολικά, στη Μαύρη Θάλασσα) με αεροσκάφος της εταιρίας Bulgaria Air.

’λλοι 28 Βούλγαροι Ρομ αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι γαλλικές αρχές σκλήρυναν την πολιτική τους όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες Ρομ, περίπου 210 άνθρωποι απελάθηκαν στη Ρουμανία από την Πέμπτη.

Αυτές οι απελάσεις, συνήθης πρακτική για τους μετανάστες που δεν έχουν τακτοποιηθεί, αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βούλγαροι και ρουμάνοι υπήκοοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαμένουν πέραν των τριών μηνών στη γαλλική επικράτεια χωρίς να εργάζονται με συμβόλαιο ή να σπουδάζουν.