Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ηνωμένα Έθνη: ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι 'έτοιμος' να συμβάλει στην επίλυση της διένεξης Ταϊλάνδης - Καμπότζης.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει προκειμένου η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη να επιλύσουν την αιματηρή μεθοριακή τους διένεξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη θα επιλύσουν την διένεξή τους για τα σύνορά τους φιλικά διαμέσου διαλόγου", είπε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του Οργανισμού, σε συνέντευξη Τύπου. "Είναι έτοιμος να βοηθήσει τις [εμπλεκόμενες] πλευρές".

Οι γειτονικές χώρες της Ασίας έχουν ενισχύσει τα στρατεύματά τους στην κοινή τους μεθόριο από τον Ιούλιο του 2008, όταν ένας αρχαίος ναός ανακηρύχθηκε μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Η διένεξη έγινε αιματηρή τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στο ναό, σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης.

Το 1962, Διεθνές Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο ναός ανήκε στην Καμπότζη, αν και η κύρια είσοδός του βρίσκεται στην Ταϊλάνδη.

Η οροθέτηση των συνόρων στην περιοχή αποτελεί πάντοτε σημείο τριβής, και σποραδικές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε στρατιώτες των δύο χωρών έχουν στοιχίσει ζωές.

Η μεθόριος Ταϊλάνδης-Καμπότζης ουδέποτε οροθετήθηκε πλήρως, εν μέρει διότι είναι γεμάτη νάρκες που αποτελούν την κληρονομιά δεκαετιών πολέμου στην Καμπότζη.