Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Έκκληση για βοήθεια στο Πακιστάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στους «τρομοκράτες» να επωφεληθούν από τις πλημμύρες που σαρώνουν τη χώρα του και οι οποίες έχουν προκαλέσει ζημιές που ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατεπειγόντως την τεράστια αναστάτωση που προκάλεσαν οι πλημμύρες και τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν εκατομμύρια Πακιστανοί», είπε ο Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος τόνισε ότι «εάν αποτύχουμε, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη δύσκολη πρόοδο που πέτυχε η κυβέρνησή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επωφεληθούν από την καταστροφή αυτή οι τρομοκράτες».

Η καταστροφή, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1500 ανθρώπους, «μας χτυπά σκληρά σε μια περίοδο και σε περιοχές όπου μαχόμαστε εναντίον εξτρεμιστών και τρομοκρατών», είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της πολύπαθης χώρας. Σύμφωνα με τον Κουρεσί, οι υλικές ζημιές από τις πλημμύρες ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον 32 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας της χώρας στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ, κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας προς το Πακιστάν.
«Η Γερμανία θα στηρίξει το Πακιστάν ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες που προκάλεσαν οι πλημμύρες και θα διατηρήσουμε την υποστήριξη μας μέσω της μακροχρόνιας ανάπτυξης και συνεργασίας μας για να ξεπεράσουμε τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ, το Βερολίνο έχει χτίσει μία «ισχυρή συνεργασία» με το Πακιστάν μέσω του προγράμματος «Φίλοι ενός Δημοκρατικού Πακιστάν», το οποίοι στοχεύει στην σταθεροποίηση της χώρας.

«Ένα Πακιστάν όπου θα υπάρχει σταθερότητα, δημοκρατία και ευημερία είναι σημαντικό για την ειρήνη στην Νότια Ασία και πέρα. Απέναντι σε αυτήν την τραγωδία, η φιλία και η υποστήριξή μας είναι ακόμα πιο σημαντική», πρόσθεσε ο κ. Χόγιερ.

Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σε άρθρο της τονίζει ότι λόγω της πρόσφατης καταστροφής, το Πακιστάν ετοιμάζεται να ζητήσει την αναδιάρθρωση του δανείου του ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Πακιστανούς αξιωματούχος αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Αμπντούλ Χαφεέζ Σαϊκχ θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να ζητήσει από το ΔΝΤ την αναδιάρθρωση του δανείου το οποίο συμφωνήθηκε το 2008 ή την εξέταση νέας χρηματοδότησης εξαιτίας των αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι πλημμύρες, και οι οποίες εμποδίζουν την συμμόρφωση της χώρας προς τους όρους του δανείου.