Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Κολομβία: συνελήφθη σημαντικός ύποπτος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, υπήκοος Βενεζουέλας, την έκδοση του οποίου ζητά ο Λευκός Οίκος

Ο Ουαλίντ Μακλέντ, υπήκοος της Βενεζουέλας που καταζητείτο καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στις ΗΠΑ και για φόνους στην Κολομβία και στη Βενεζουέλα, συνελήφθη χθες Παρασκευή στην πόλη Κουκουτά, σε κολομβιάνικο έδαφος, κοντά στη μεθόριο με τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας.

Ο Μακλέντ, 47 ετών, έχει συμπεριληφθεί σε έναν κατάλογο υπόπτων των οποίων ζητείται η έκδοση στις ΗΠΑ "με απευθείας αίτημα του Λευκού Οίκου, [καθώς πρόκειται για] έναν από τους πιο καταζητούμενους λαθρέμπορους ναρκωτικών στον κόσμο", είπε ο 'Οσκαρ Ναράνχο, αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας.

Ο Μακλέντ κατηγορείται ότι ανήκει σε μια Κολομβιάνικη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά κι έστελνε έως και 10 τόνους κοκαΐνης το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Καταζητείται στην Κολομβία για την δολοφονία, το 2008, του αντιπάλου του λαθρέμπορου ναρκωτικών Βίλμπερ Βαρέλα στη νοτιοανατολική επαρχία Μέριδα, σημείωσε ο Ναράνχο.

Στη Βενεζουέλα, ο Μακλέντ καταζητείται για τις δολοφονίες, το 2008, ενός δημοσιογράφου κι ενός κτηνιάτρου, ανέφερε η γενική εισαγγελία της Βενεζουέλας χθες Παρασκευή σε ανακοινωθέν της, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα έκδοσης.

Κατά το ανακοινωθέν, στο ράντσο του Μακλέντ στην πολιτεία Καραμπόμπο, στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας, είχαν βρεθεί 400 κιλά κοκαΐνης.

Το 2008, οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν στην κατάσχεση της αεροπορικής εταιρίας Aeropostal και άλλων περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας του Μακλέντ.