Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Προβάδισμα Σαμαρά δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις

Διαφορά η οποία φτάνει και στις 9,1 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός εμφανίζεται να αποκτά προβάδισμα μετά την συμμαχία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις…20 μονάδες ανοίγει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται να στηρίζουν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης με εξαίρεση την κατάργηση των κινήτρων απόσυρσης

Τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο, έχουν ως εξής:

►Alco για το Πρώτο Θέμα

Στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να προηγείται με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τον πρώτο γύρο και με 9,1 μονάδες κατά τον δεύτερο γύρο. Οι συγκεκριμένες διαφορές προκύπτουν ότι ερωτώνται οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνουν πρόθεση να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 4 μονάδων κατά τον πρώτο γύρο και 6,9 μονάδων κατά τον δεύτερο γύρο. Στην ερώτηση, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 39,6% τάχθηκε υπέρ του Αντώνη Σαμαρά έναντι 36,2% που ήταν το ποσοστό υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα, διενεργήθηκε στο διάστημα 11 έως 13 Νοεμβρίου δηλαδή μετά τη δημόσια στήριξη που παρείχε στον Αντώνη Σαμαρά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

►Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής

Στην δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται με προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στις τάξεις των μελών της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 43% έναντι 35% της Ντόρας Μπακογιάννη και 18% του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ποσοστό 4% απομένει στο δεν ξέρω, δεν απαντώ). Στην παράσταση νίκης, καταγράφεται πλήρης ανατροπή των δεδομένων που αποτύπωσε η προηγούμενη έρευνα της Public Issue στις 19-21 Οκτωβρίου. Το ποσοστό της Ντόρας Μπακογιάννη, υποχώρησε από το 79% τον Οκτώβριο, στο 42% τον Νοέμβριο. Αντίθετα, το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά αυξήθηκε από το 6% στο 43%, Ο Μεσσήνιος πολιτικός, θεωρείται πλέον και καταλληλότερος για να διαδεχτεί τον Κώστα Καραμανλή στην αρχηγία του κόμματος με ποσοστό 38% έναντι 29% της Ντόρας Μπακογιάννη.

►Marc για το Έθνος της Κυριακής

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 45,3% και ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη με 41,1% και ο Π. Ψωμιάδης με 10,5% στη μέτρηση που δημοσιεύει το "Έθνος".

►Focus για την Real News

Στην Real News δημοσιεύεται δημοσκόπηση της Focus η οποία καταγράφει την πρόθεση ψήφου των Ελλήνων 40 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει ανοίξει στις 20,6 ποσοστιαίες μονάδες με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει το 42,7% και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ποσοστό μόλις 22,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΛΑΟΣ με 6,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν θετική ή πολύ θετική εικόνα για την κυβέρνηση, Σχεδόν καθολική είναι η αποδοχή του νομοσχεδίου για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (με ποσοστό 85%) ενώ το 50,8% των Ελλήνων τάσσονται θετικά στην κατάργηση των stage στο δημόσιο. Αρνητική είναι η εικόνα για την κατάργηση των κινήτρων απόσυρσης καθώς μόλις το 30,4% τάσσεται υπέρ αυτής της εξέλιξης.