Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο Πανεπιστημιακών

Οξύνεται το κλίμα του διαλόγου για την Παιδεία. Μετά τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν και οι πανεπιστημιακοί, στέλνοντας, μάλιστα, σκληρή προειδοποίηση για «δυναμικές κινητοποιήσεις» αν το υπουργείο επιμείνει στις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα (διοίκηση από εξωπανεπιστημιακούς, άκριτη εισαγωγή σε σχολές κ.ά.).

Για τα ίδια θέματα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ακόμα και τα κόμματα που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή και χθες είχαν την πρώτη τους συνάντηση.

«Αποδοχή του διαλόγου δεν σημαίνει άκριτη συγκατάθεση και εκβιαστική εμπλοκή σε ειλημμένες αποφάσεις», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μαζί με τις θέσεις της καθώς εξακολουθεί να θεωρεί μείζονα την ανάγκη για μεταρρύθμιση. Ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει, «η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι απαιτούμενες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς προσπάθειες επιβολής απαράδεκτων ρυθμίσεων». Εξ ου και η προειδοποίηση για κινητοποιήσεις «αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Η ΠΟΣΔΕΠ προτείνει σε αντίθεση με το υπουργείο Παιδείας:

α) διατήρηση των τμημάτων ως βασικών ακαδημαϊκών μονάδων και των σχολών ως βασικών εκπαιδευτικών μονάδων.

β) διατήρηση Συγκλήτου και πρυτανικού συμβουλίου, δημιουργία συμβουλίου συμβουλευτικού χαρακτήρα για τον στρατηγικό σχεδιασμό (από ακαδημαϊκούς αλλά και εξωτερικά μέλη).

γ) κατάργηση μετεγγραφών, χρηματοδότηση βάσει κριτηρίων (αλλά η μισθοδοσία από το υπουργείο) κ.ά.

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η πόρτα του υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε όλους μέχρι την τελευταία στιγμή. Στα θέματα της Παιδείας χρειαζόμαστε εθνικές λύσεις που να αντέχουν στον χρόνο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά την πρώτη συνάντηση της διακομματικής όπου επαναδιατυπώθηκε η συναίνεση για αλλαγή από τους εκπροσώπους των ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, Οικολόγων Πράσινων. Δημ. Αριστεράς. Ωστόσο, το αυτοδιοίκητο, η χρηματοδότηση και όσα έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις επισημάνθηκαν ως ζητήματα που χρήζουν προσοχής.

Μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, γρήγορα, και με χρονικό ορίζοντα τέτοιο ώστε να μην αναιρούνται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση ή και από υπουργό σε υπουργό της ίδιας κυβέρνησης, προτείνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία δήλωσε: «Η Δημοκρατική Συμμαχία θα επιδιώξει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο αυτό».