Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Μεξικό: Νεκροί αρχηγοί της αστυνομίας από πυρά εμπόρων ναρκωτικών

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος των συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών με τις αρχές στο Μεξικό με τελευταία περιστατικά τις δολοφονίες δύο αρχηγών τμημάτων της αστυνομίας.

Χθες Τετάρτη άγνωστοι που είχαν στήσει ενέδρα εκτέλεσαν τον επικεφαλής της αστυνομίας στη Σιουδάδ Χουάρες, Άλβαρο Χιλμπέρτο Τόρες Ραμίρες, 41 ετών. Ο αρχηγός της αστυνομίας δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του αναφέρουν τα μεξικανικά ΜΜΕ.

Επίσης τη Δευτέρα η Ερμίλα Γκαρσία Κινιόνες, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αστυνομίας, δολοφονήθηκε στην πόλη Μεοκί στην πολιτεία Τσιουάουα. Η 38χρονη είχε αναλάβει τη θέση πριν από μόλις 50 ημέρες.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, εκτελεστές την περίμεναν κοντά στο σπίτι της. Η σορός της διευθύντριας της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της πόλης βρέθηκε σε δρόμο έξω από την πόλη.

Οι αρχές ανέφεραν ότι η Γκαρσία δεν είχε δεχθεί απειλές, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ανέλαβε επικεφαλής της αστυνομίας την 10η Οκτωβρίου, καθώς οι άνδρες συνάδελφοί της στην πόλη απέφυγαν να αναλάβουν το επικίνδυνο πόστο.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2006 σε επεισόδια βίας που αποδίδονται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες μάχονται τόσο μεταξύ τους, για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όσο και με τις αρχές.